Hlavní otázka zní: proč se šéfové Mountfieldu rozhodli pro ne zcela standardní krok? Pár týdnů před play off a po výhrách nad Libercem a Spartou? Tady je vysvětlení:

„Domníváme se, že na naší hře je potřeba zapracovat. Zatím to nefunguje úplně tak, jak jsme si to představovali," říká Aleš Kmoníček, generální manažer klubu. „Jsou pro to objektivní důvody – zranění, především defenzivních hráčů a nestálost sestavy. I tak máme ve hře rezervy, zejména v obranné činnosti a zkušený člověk typu Václava Sýkory může přinést nové poznatky. I z toho hlediska, že v posledních letech není zasažený českou extraligou."

V Hradci se už po prosincové Kýhosově inauguraci mluvilo o potřebě trenérský štáb rozšířit. Ostatně o tom hovořil i samotný kouč. Námluvy s Martinem Pešoutem, se kterým spolupracoval v Brně, ale nevyšly. Tak se po vhodné osobnosti pátralo dál. A našla se.

Zkušený stratég

Je jí třiašedesátiletý Václav Sýkora, který v roce 2002 přivedl k titulu Spartu a o osm let později i Pardubice v sestavě s Dominikem Haškem. Sýkora v minulosti velel bohatému Petrohradu v KHL, společně s Finem Kari Jalonenem dovedl Lev Praha do finále Gagarinova poháru, naposledy působil v Čerepovci, kde byl v říjnu loňského roku odvolán.

„Chceme udělat naprosté maximum pro to, abychom uspěli v play off a naplnili sezonní cíle. Proto jsme se rozhodli o rozšíření realizačního týmu. Nic jiného v tom není třeba hledat. Trenér Kýhos má pevnou pozici, Václav Sýkora bude jeho asistentem-konzultantem. Jakým způsobem ho využije, bude čistě na hlavním trenérovi," vysvětluje Kmoníček.

Ve svých rolích zůstávají i současní Kýhosovi pomocníci Tomáš Martinec a Michal Tvrdík. Hradec bere Sýkoru jako luxusní doplněk realizačního týmu, který má přispět svými postřehy a názory.

Sýkora být hlavním koučem nechce

Kýhosovi to tak bylo vedením klubu na osobní schůzce vysvětleno a zdůrazněno, že se nikdo netlačí na jeho místo. I když jeho reakce byla zpočátku prchlivá, nakonec na posílení svého štábu přistoupil.

„Pochopil, že to není akce vedená proti němu a jeho týmu. Svoji práci dělá dobře. Jsme třetí, což je jeho velká zásluha. Trenér Sýkora nechce být hlavní trenér, nikam se netlačí. Podobnou roli měl i v Rusku. Chceme odstranit všechny nedostatky a posunout se ještě dál," říká Aleš Kmoníček.

Sýkora byl hráčům představen před středečním dopoledním tréninkem.

Václav SýkoraNarozen: 24. října 1952
Hráčská kariéra: pětinásobný mistr ligy s Kladnem, kde odehrál 16 sezon a v 845 utkáních vstřelil 412 branek. Kariéru končil v Itálii v Cortině d´Ampezzo.
Trenérská kariéra: dvojnásobný mistr české extraligy (Sparta Praha 2002, Pardubice 2010). Dále působil v Kladně, Litvínově, ve Znojmě, v Chomutově. Ve Finsku vedl Lukko Rauma a Ilves Tampere, v KHL pak Petrohrad, Lev Praha a Čerepovec.