Podle Josefa Augusty, Stanislava Neveselého i Josefa Černého má Růžička po předchozím působením u národního mužstva zkušenosti i respekt u hráčů.

Trenér českých mistrů světa z let 2000 a 2001 Augusta přivítal, že se na reprezentační střídačku vrací Růžička. "Považuju to za rozumné řešení. Změna byla nutná, něco patrně nebylo v pořádku. Už proto, aby se uklidnila situace kolem národního týmu, která vygradovala vystoupením pana Hadamczika v rádiu a televizi. Odstoupil, protože neunesl mediální tlak. Vláďa Růžička je dobrý krok," řekl Augusta. Hadamczik po šestém místě na olympiádě v Soči odstoupil s tím, že nechce dál čelit útokům médií.

ČTĚTE TAKÉ: Potvrzeno. Hadamczika střídá u reprezentace opět Růžička

Augusta míní, že není zapotřebí startovat metodickou revoluci v realizačním týmu, jak se po ní volá z několika stran. Tým poskládaný z více hlavních trenérů podle Augusty není nutný. "Pokud dobře počítám, Kanaďani v Soči měli v realizačním týmu o jednoho trenéra více než my. Já se domnívám, že ten problém byl úplně jinde, a to v komunikaci," uvedl někdejší asistent Ivana Hlinky.

"Nejen reprezentace musí být týmová práce, tak to bylo za mě i za Ivana Hlinky. Vždycky to byla kolektivní práce, kolektivní domluva, společná diskuze. Pan Hadamczik ale asi vystupoval sólo jako jedna osoba," míní bývalý reprezentační útočník.

Růžička má větší autoritu

Podle něj v národním týmu nefungoval mezi trenéry dialog. "Franta Musil jakožto bývalý vynikající bek po inspekci v zámoří doporučoval do nominace Hejdu, ale jeho názor byl úplně smeten. To mě neskutečně překvapilo a svědčí to o tom, že komunikace skřípala," prohlásil Augusta.

Je přesvědčen, že Růžička má u hráčů větší autoritu než jeho předchůdce. "Do národního týmu se hráči nechodí učit hrát hokej, ten už všichni umějí. Musejí však přijmout nějakou společnou týmovou filozofii a do nároďáku se těšit. Vláďa Růžička je člověk, který ze současné krize reprezentaci může vyvést," dodal Augusta.

Za dobrou volbu označil Růžičku také bývalý trenér československé reprezentace Stanislav Neveselý. "Růžička má už něco za sebou, nechybí mu potřebný respekt," řekl Neveselý, který vedl před dvaceti lety společně s Hlinkou národní tým jako asistent na olympijských hrách v Lillehammeru.

"V našem hokeji je to nyní podobné jako v naší politice. Všechno je rozeštvané. Růžička je osobnost, která by mohla dát náš hokej dohromady. Musí si také poradit s tím, že jsou naši dobří hokejisté nejen v NHL, ale také v KHL," uvedl Neveselý, který přivedl Duklu Jihlava jako hlavní trenér ke třem mistrovským titulům.

Černý: Bude záležet na hráčích z NHL

Také účastník čtyř olympijských turnajů Josef Černý potvrdil v domácích poměrech nikoho lepšího než Růžičku nevidí. "Reprezentaci už vedl, hrál v NHL. Je to zkušený stratég. Na druhé straně to nebude mít snadné. Na všechno má nyní málo času. Při dobré vůli a pomoci všech činovníků okolo reprezentace se to ale dá zvládnout," myslí si Černý.

Domnívá se, že bude hodně záležet na tom, jak se k reprezentaci na mistrovství světa postaví hokejisté z NHL. "Většina z nich se s Růžičkou dobře zná, tak by to nemusel být problém. Kromě toho má Růžička dokonalý přehled z funkce trenéra Slavie o extralize," řekl čtyřiasedmdesátiletý Černý, jenž reprezentoval Československo na 12 světových šampionátech.