Třetí den dopoledne se hlásil trenérům na rozbruslení před utkáním Komety s Karlovými Vary, ve kterém si připsal premiérový start v dresu úřadujícího mistra. „Ráno před prvním zápasem za Brno jsem měl rušné. Absolvoval jsem několik mítinků. Teoreticky jsem byl připravený dobře, ale ještě je třeba to přetavit do praxe. Mám rezervy. Čím víc s týmem budu hrát, tím lepší to bude. I malé chybičky se eliminují,“ líčil Baranka.

Liga mistrů: HC Plzeň x Frolunda Indians
Sen o finále Ligy mistrů skončil. Plzeň prohrála s Frölundou i druhý zápas

Přestup v rozehrané sezoně doposud nezažil. Z kvapíku, se kterým se přesunul z Vítkovic do Komety, byl překvapen. Z odchodu z ostravského celku nikoli. Nedohodl se na nové smlouvě, jelikož mu stávající končila na konci aktuálního ročníku, tak situace dokonale využilo vedení brněnského týmu.

Ivan Baranka v aktuálním extraligovém ročníku:

ZA VÍTKOVICE:
Odehrané zápasy: 34
Body: 8
Góly: 3
Asistence: 5
Hodnocení účasti na ledě +/-: +11
Průměrně odehraný čas: 20:12 minut
Celkový odehraný čas: 687:09 minut
Hity: 18
Zblokované střely: 32

ZA KOMETU:
Odehrané zápasy: 2
Body: 1
Góly: 0
Asistence: 1
Hodnocení účasti na ledě +/-: 0
Průměrně odehraný čas: 18:58 minut
Celkový odehraný čas: 37:56 minut
Hity: 2
Zblokované střely: 1

Obhájce Masarykova poháru v poslední době trápí prostupná obrana, proto se nastalou situaci rozhodlo řešit. Ještě tentýž den, kdy Kometa oznámila příchod Baranky, pustila Nicholase Schause, kterého přivedla na začátku listopadu.

Ofenzivní bek přicházel s pošramoceným renomé útočného obránce. Dostal možnost si pověst vydobýt zpět.

Jenže to se mu na jihu Moravy nepovedlo, proto zamířil do Pardubic. „Od Nicka jsme čekali víc směrem dopředu. Zároveň nebyl silný v defenzivě. Charakterově nebo s morálkou problém nebyl, ale když berete hráče, tak čekáte, že mužstvu pomůže v tom, v čem je silný. Naskytla se možnost přivést Baranku a my se rozhodli jej získat,“ glosoval brněnský asistent kouče Kamil Pokorný změnu v zadních řadách.

Vítězný debut

Ofenzivně laděného Schause tedy nahradil o něco defenzivnější Baranka, který ve Vítkovicích v aktuálním ročníku disponoval dobrými čísly. Ve čtyřiatřiceti odehraný zápasech posbíral jedenáct kladných bodů v hodnocení účasti na ledě plus minus. Pro srovnání. V kádru Komety v téhle statistice dominuje Ondřej Němec s dvanácti body, druhý je Petr Holík s osmi.

První zápas odehrál Baranka proti Karlovým Varům, které Kometa zdolala 3:1. Slovenský reprezentační bek prožil vítězný debut. Hned v dalším utkání ale v brněnském dresu poznal chuť porážky od Litvínova na domácím ledě 3:5.

Do sestavy Komety se zařadil stylově vedle Ondřeje Němce, s kterým utvořil elitní obranný pár. „Ondra je zkušený bek, o tom není třeba polemizovat. Ale pomohli mi všichni kluci na ledě. Proti Karlovým Varům jsme odehráli slušný zápas. Samozřejmě vždy je co zlepšovat. Spoluhráčům musím poděkovat,“ sdělil třiatřicetiletý bek.

Legendy a osobnosti českého a slovenského hokeje se v sobotu střetly v Uherském Brodě.Petr Čajánek
Čajánek: Pro mě byl největším oceněním plný zimák. Že se lidé bavili hokejem

Smlouvu v Brně podepsal do konce sezony. „Ocitl jsem se v top klubu, který má jen nejvyšší cíle. Jsem rád, že jsem v Kometě a udělám vše pro to, aby mužstvo vyhrávalo,“ řekl slovenský reprezentant.

Ještě v dresu Vítkovic odehrál v minulé sezoně čtvrtfinále play-off právě proti Kometě. Sérii opanoval brněnský mančaft 4:0 na zápasy. „Měl jsem tu zkušenost. (úsměv) Mužstvo nabité, čtyři lajny, které uměli dát gól a neuvěřitelně pracovití kluci. Navíc, jak přišla vyřazovací část, tak Brno přeplo na vyšší rychlostní stupeň,“ zavzpomínal muž, jehož si v roce 2003 ve druhém kole draftu NHL jako padesátého v pořadí vybral New York Rangers. V dresu Jezdců naskočil do jednoho duelu nejprestižnější hokejové ligy.

Třetí utkání za Kometu zapíše Baranka v pátek paradoxně proti bývalému klubu. „Samozřejmě půjde o speciální duel z toho pohledu, že jsem z Vítkovic přišel. Jenže budu mít na sobě dres Komety, takže udělám vše pro to, abychom byli úspěšní,“ dodal Baranka.

Bryan Bickell se Stanley Cupem během oslav v ulicích Chicaga.
Trápení bývalých vládců NHL. Drahé opory stárnou