Poslední týdny to v organizaci Canadiens vypadá jako v říši snů. Jenže bohužel nikoliv těch, které by vás nad ránem probouzely do krásného slunečného dne. Spíše je řeč o nočních můrách. Pořádně krutých. 

Přitom na začátku léta žil zrovna výjimečně prosluněný Montreal doslova hokejovou horečkou. Po téměř třiceti letech se totiž nejúspěšnější klub v historii NHL zase probojoval do finále play-off a snil o velkém návratu na královský trůn. 

Ondřej Palát (vlevo) slaví s Janem Ruttou a Victorem Hedmanem gól do sítě Montrealu.
Jak si Tampa vypočítala zisk dalšího Stanley Cupu. Neskutečné, jásal Palát

Jenže v cestě za stříbrným grálem mu stála rozjetá posádka z Tampy, kterou už dva roky po sobě nedokázal nikdo zastavit. A nepovedlo se to na poslední překážce ani hokejistům Montrealu.  

Titul tak opět putoval na Floridu. Vyřazovací boje měly i přesto ještě jednoho hrdinu: znovuzrozeného giganta z québecké provincie, kde vám téměř na každém rohu zní krásy francouzského jazyka.

Po pohádkové jízdě přišlo tvrdé vystřízlivění  

Byla to cesta, na niž fanoušci Montrealu jen tak nezapomenou. Malé děti zvedala ze sedadel malebné arény Centre Bell, starším pamětníkům zase vracela hrdost a pýchu, která je provázela v dobách dávno minulých. 

A s podobnými očekáváními vstupovali Canadiens i do sezony následující. Jeden úspěch je sice hezkým impulsem, ale my chceme přece více. Tak hurá za obhajobou finále Stanley Cupu! 

Hokejisté Canadiens s trofejí pro vítěze západní konference.Hokejisté Canadiens s trofejí pro vítěze západní konference.Zdroj: CBC Sports

Zatím to však po téměř odehrané třetině základní části vypadá, že do tohoto ročníku nastoupil úplně jiný Montreal. Přesně opačný, než očekávali fanoušci a vlastně i celý hokejový svět. 

Nikita Kučerov z Tampy Bay se Stanley Cupem. Finále přitom odehrál se zlomeným žebrem.
Akce důchodce. Jak kluby NHL šetří? Kličky generálních manažerů berou dech

Vítězná mentalita, radost z hokeje, nabitý stadion do posledního místečka až u stropu arény. To všechno se z prostředí Habs, jak si tamější hokejisté přezdívají, vytratilo jako pára nad hrncem. 

Na kontě získaných bodů svítí prachbídné číslo 14, v dosavadním průběhu NHL najdete široko daleko jen dva horší celky: dlouhodobě se trápící tandem Arizona a Ottawa. A momentálně tedy i New York Islanders, hledající formu po dlouhé karanténě.

Price na léčení, kapitánská páska leží v šuplíku 

V domácí hale Canadiens letos zvládli z jedenácti klání vyhrát pouze čtyři. Předčasný odchod rozzuřených příznivců Montrealu z tribun arény se tak stal poměrně zarytým stereotypem. 

Tohle že jsou nedávní finalisté bojů o ten výjimečný obří pohár? To jste zřejmě na špatné adrese. A uvěřit tomu, co se momentálně v tomhle hokejem poblázněném městě děje, jde opravdu jen stěží.  

V kabině Habs už to nějaký ten pátek smíchem rozhodně nezní. Týmu zcela evidentně chybí lídr, na ledě to chvílemi zase vypadá, že se nasazované pětky mnohdy setkávají poprvé v životě. 

Hokejistu s kapitánským céčkem na hrudi byste tu rovněž hledali marně. Canadiens totiž stále nesehnali náhradu za bývalého matadora Webera a zápasy tak zatím hrají „jen“ na tři asistenty. 

Kanadský hokejista Kyle Beach.
Sexuální obtěžování v sobě dusil jedenáct let. NHL řeší obrovský skandál Chicaga

V brankovišti navíc už delší dobu absentuje zkušený Carey Price, jenž se rozhodl nastoupit do programu NHL a asociace NHLPA, který pomáhá hokejistům se zlepšením duševního zdraví. Důvody? Dodnes překryté dekou spekulací.

Konec vyhořelého manažera Bergevina 

Suma sumárum, tady je zkrátka všechno špatně. Tým Montrealu je jednoduše naprosto vyčpělý. Trenér Ducharme každým dnem sčítá nové šediny ve vlasech, fanouškům dochází veškerá trpělivost.  

Ta se však na horkém prezidentském křesle již definitivně vyprázdnila. Klub před pár dny sáhl po nucené změně, když odvolal dlouholetého generálního manažera Marca Bergevina. 

Tampa Bay obhájila Stanley Cup.
KVÍZ: Miliardy, rekordy, expanze. Otestujte si své znalosti o NHL

Muže, jenž se v Montrealu sám narodil a s týmem Habs spojil více než devět let profesní kariéry. Do organizace přicházel jako energický chlapík plný nápadů, nyní si však balil věci jako unavený a rezignovaný stařík. 

A dobře věděl, že je ten nejvyšší čas na změnu. „Nebyla to jenom dlouhá, tiše plynoucí řeka. Někdy jsem měl pocit, jako bychom žili v televizní show,“ přiznal smutný Bergevin. 

Ale ani první dva zápasy pod novým vedením neproběhly vůbec dle představ. Montreal padl v obou domácích zápasech s Vancouverem i Coloradem, čímž zapsal již osmou prohru z posledních deseti klání. 

Krize nekončí. Jenže jak z ní rychle ven? Vypadá to, že potápějící se posádku Canadiens nyní zachrání snad už jen setkání se zlatou rybkou. Tak či onak, na play-off to letos opravdu nevypadá.