Individuálně září, jenže v hokeji jsou hlavní výsledky celku. A ty jsou v případě Philadelphie katastrofální.

„Je těžké nebýt frustrovaný," přiznal nedávno sám Voráček. V produktivitě sice v noci na čtvrtek dohnal vedoucího Sidneyho Crosbyho (ryšavý Kladeňák má na kontě 33 bodů z 25 zápasů), ale jeho Flyers padli 4:5 po nájezdech na ledě silného Anaheimu.

Byla to desátá porážka Letců z posledních jedenácti utkání. Tristní bilance. Ztráta Philadelphie na příčky zaručující play-off narůstá.

„Když se nedaří, chybí vám sebevědomí. Bojíte se na ledě cokoli vymyslet, puky létají mimo," popsal Voráček. Český forvard je přitom jedním z mála, kdo si v oranžové družině zaslouží pochvalu.

První útok (Voráček, Claude Giroux a Brayden Schenn) snese nejpřísnější měřítka. Zbytek týmu se ale ne a ne přidat. Třeba zkušený útočník Vincent Lecavalier letos dosud vstřelil jen dva góly a několik posledních zápasů sledoval pouze z tribuny jako nehrající náhradník.

„Nemůžeme být tým jedné lajny a myslet si, že v téhle lize budeme vyhrávat," ozval nahněvaný Ed Snider, přísný majitel klubu.

Jednaosmdesátiletý byznysmen stál u zrodu Flyers koncem šedesátých let a zažil toho tedy v NHL víc než dost, přesto teď říká: „Za celé ty roky v hokeji jsem neviděl takovou bídu. Dokonce i tenkrát v roce 1967, když jsme vstoupili do ligy jako nováček, tak sem tam gólově přispěl někdo z dalších útoků."

Jeho podřízení by se měli rychle zamyslet, protože Snider rozhodně nepatří k trpělivým klubovým majitelům, kteří se do hokejových věcí nepletou. Naopak. Pod trenérem Craigem Berubem se tak citelně houpe židle. „Je to otázka psychiky," míní o sérii nezdarů kouč.

Psychika nebo ne, dosavadní výkony Philadelphie jsou zatím jedním z největších zklamání dosavadního průběhu sezony NHL. Ani loni se Letcům start moc nepovedl, nakonec se ale protlačili do play-off. I nyní zatím mají dost času, ale musí se co nejdřív zvednout.