Chomutov vyhrál v Olomouci 3:2 v prodloužení a odvrátil svůj sestup z nejvyšší soutěže, od nějž je dělilo 71 vteřin. V předposlední minutě řádné doby však Piráty spasil vyrovnávacím gólem David Hruška a obrat tři sekundy před koncem prodloužení dokonal Ľuboš Bartečko.

Mladá Boleslav uspěla na ledě Kladna 5:3 a stačí jí zisk jediného bodu, aby po dvou letech slavila návrat do nejvyšší soutěže. Hattrickem zařídil vítězství útočník Michal Broš, který si připsal v 50. minutě i vítěznou trefu. Mladá Boleslav nejdříve vedla 2:0, pak už jistě sestupující Kladno otočilo stav na 3:2, ale Bruslařský klub dokázal odpovědět a dvě kola před koncem je opět o něco blíže jistotě účasti v extralize.

Kladno - Mladá Boleslav 3:5 (0:0, 2:2, 1:3)

Boleslav aktuálně vévodí tabulce barážové skupiny s 20 body, druhá Olomouc jich má aktuálně 18. Právě Hanáci totiž ztratili zápas s Chomutovem. Nejprve inkasovali v poslední minutě branku na 2:2 a dvě vteřiny před koncem prodloužení přišli i o druhý bod. Právě ten by dával Olomouci ale i Boleslavi jistotu návratu mezi elitu. Hanákům po sedmnácti letech, Boleslavi po dvou.

„Sledovali jsme to v kabině na telefonech. Je to škoda, dneska mohl být konec. Ale nikdo z nás asi nečekal, že by baráž byla snadná a rozhodnutá tak brzy. Pořád to je v našich rukách. Pojedeme to v pátek rozhodnout do Olomouce," řekl střelec hattricku Michal Broš.

První třetina barážového duelu přinesla sice ve svém závěru dvojnásobnou přesilovku Mladé Boleslavi, ale branku žádnou. V té druhé padly hned čtyři. Boleslav se prosadila z druhé dvojnásobné početní převahy, když nabídku Davida Výborného využil Michal Broš. Ten samý hráč poslal hosty do dvoubrankového vedení. Tentokrát jej ke skórování vyzval přihrávku skrz celé útočné pásmo Tomáš Klimenta a Broš jednou rukou usměrnil touš do branky.

Pak se začali trefovat i Rytíři. Nejprve snížil dělovkou z kruhu Vojtěch Šilhavý a přišlo i vyrovnání. Po buly se dostal ke střele Miloslav Hořava a dorážkou srovnal Petr Tenkrát.

Třetí třetina začala pro Boleslav hororově. Dragoun se protáhl po levé straně a zavěsil do víka Valentovy branky. Hosté se ale dokázali zmátořit. Nejprve se z úhlu prosadil Látal, o výhře Boleslavi rozhodl svým hattrickem Michal Broš. A pak už jen zbývalo čekat na výsledek z jeho rodné Olomouce.

„Nejprve jsme se radovali z naší výhry, ale pak jsme se dozvěděli výsledek z Olomouce, tak radost opadla," komentoval dění v kabině Marian Jelínek. „Ale žádné svěšené hlavy. Jdeme dál po naší cestě," řekl Michal Broš.

A jak viděl boleslavský kouč vítězný zápas? „Žádný pohledný hokej to nebyl. Šli jsme do vedení, ale soupeř nám dokázal otočit. My jsme to pak nějakou silou vůle strhli na svou stranu," dodal Jelínek.

„Souhlasím s Mariánem. Moc ke koukání to nebylo. Pro nás to nebyl jednoduchý zápas, protože nám už sezona vlastně skončila," řekl kladenský lodivod Jiří Čelanský.

Branky a nahrávky: 37. Šilhavý (T. Kaberle, Bílek), 38. Tenkrát (M. Hořava), 42. Dalecký (Eberle, David Růžička) - 26. Broš (D. Výborný, Musil), 31. Broš (Pojkar, Klimenta), 44. M. Látal (Starý, Žabka), 50. Broš, 60. Mikulík (Musil). Rozhodčí: Mikula, Souček - Blümel, Ondráček. Vyloučení: 7:2. Využití: 0:1. Diváci: 1300.

Kladno: Cikánek - Majeský, T. Kaberle, Kolářík, P. Hořava, L. Procházka, David Růžička, od 21. navíc Gutwald - M. Hořava, Patera, Tenkrát - Dalecký, Machač, Eberle - Strnad, Dragoun, Kuchler - Šilhavý, Zagrapan, Bílek. Trenéři: Čelanský, Neliba a Zajíc.
Mladá Boleslav: Valent - Toman, Pojkar, Jindra, Ovčačík, Bohunický, Žabka - Mikulík, D. Výborný, L. Pabiška - Lenc, Broš, Klimenta - M. Látal, Musil, Starý - Jarůšek, Vrbata, Kubica. Trenéři: F. Výborný a M. Jelínek.

Olomouc - Chomutov 2:3 v prodloužení (1:1, 0:0, 1:1 - 0:1)

"Bereme to pozitivně a tím pozitivem je ten bod, který bychom před zápasem brali. Nejsme pod žádným tlakem a klukům to pořád vtloukáme do hlav. Můžeme akorát získat, kdyby to nevyšlo, nebudeme se z toho určitě věšet," řekl olomoucký trenér Jiří Dopita.

Chomutov rozehrál existenční duel ještě před úvodním buly a po jeho intervenci původně nominovaného sudího Mináře s bydlištěm v Olomouci musel na poslední chvíli nahradit Husička.

Severočeši museli vyhrát a do páté minuty to vypadalo, že za vítězstvím půjdou útokem. Jenomže soupeř jejich aktivitu utlumil z první vážnější akce: Bartoň schoval své nahození na bránu do klubka hráčů, Růžička puk vyrazil jen před Vodného, který z voleje bez potíží zavěsil.

Bázeň Hanáků se rázem vytratila. Kohoutům narostla křídla a těžili z chybiček hostů ve středním pásmu. Rác se krátce po gólu prosmýkl po pravém křídle a jeho švihu scházely centimetry. Herman ve 12. minutě už svůj bekhend tlačil pod břevno, ale Růžička vytasil výtečný reflex a lapačkou vyloženou šanci zmařil. Přestože Chomutov přepustil iniciativu soupeři, paradoxně mu opatrnější hra přinesla vyrovnání. Domácí propadli ve středu hřiště, Kaše se protáhl kolem Selingra a blafákem bezpečně skóroval.

Piráti byli v existenčním duelu zahlceni nervozitou, vázla jim kombinace a dravější Hanáci měli i ve druhém dějství mírně navrch. Ale v půlminutové přesilovce pět na tři si šanci nevytvořili a jinak je hosté dokázali držet v rozích, odkud na Růžičku létaly jen nahazované puky. Hosté byli nebezpeční z brejků, ale Krstev slibné přečíslení překombinoval a zazvonil jen na boční konstrukci. Olomouckou chybu u zadního mantinelu už ale musel hasit Halász, který kryl Hřebejkův pokus. 

Olomouc neproměnila dva nájezdy

Olomouc se v tlaku držela i díky přesilovkám, jenže ty Hanákům v baráži vůbec nejdou a dnešek nebyl výjimkou. Co jim jde ale na výbornou je důraz před brankou. Jergl se ve 47. minutě probil ve skrumáži k dorážce a svým prvním gólem v baráži dostal domácí do vedení. Kdyby vzápětí Ostřížek a Švaňhal nezahodili sóla na Růžičku, mohlo být jasno. "Tady jsme to mohli zlomit, škoda obou nájezdů," řekl olomoucký trenér Jiří Dopita.

Hosté se tak z těžké defenzívy ještě dokázali vymanit, ale k vyrovnání jim 71 sekund před koncem řádné doby dopomohla Bartoňova chyba, po níž únik dva na jednoho zakončil kanonýr Hruška.

Otřesená Olomouc úplně vypadla z role a už se jen bránila drtivému tlaku extraligisty. Gajovského šanci v poslední vteřině řádné doby zmařil Halász, pak Gajovský neuspěl ani v prodloužení, ale nápor hostů korunoval v čase 64:57 vítězným gólem Bartečko. Piráti ztrácí na svého dnešního soka dvě kola před koncem čtyři body.

"Byli jsme kousek od kýženého postupu, zamrzí to, ale je to hokej, stává se to. Musíme mít hlavy nahoře, máme další zápas doma. Chomutov hrál naplno, dával do toho všechno, v prodloužení na tom byl po vyrovnání samozřejmě dobře. Mají tam šikovné hráče," řekl olomoucký obránce Mario Cartelli.

Branky a nahrávky: 5. Vodný (Bartoň, Marosz), 47. Jergl (Diviš, Švaňhal) - 13. O. Kaše (J. Stehlík), 59. D. Hruška (Hřebejk), 65. Bartečko (J. Svoboda). Rozhodčí: Hradil, Husička - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 3:6, navíc Sikora (Chomutov) 10 min. Bez využití. Diváci: 5500 (vyprodáno).

Olomouc: Halász - Cartelli, Jaroměřský, Houdek, Ondrušek, Bartoň, Staněk, Janáček - Kucharczyk, Ostřížek, Selingr - Marosz, Knotek, Vodný - Pekr, Rác, Herman - Jergl, Diviš, Švaňhal. Trenéři: Fiala a Dopita.
Chomutov: Martin Růžička - J. Stehlík, Malec, Krstev, Havel, Rutta, J. Mrázek, Bartejs - Jaroslav Svoboda, Bartečko, Bomersback - D. Hruška, Gajovský, Hřebejk - Šagát, Sikora, Hromas - O. Kaše, Kämpf, Kubinčák. Trenéři: Beck, R. Kaše a Martínek.

Tabulka:
1. Mladá Boleslav 10 5 2 1 2 33:20 20
2. Olomouc 10 5 0 3 2 28:28 18
3. Chomutov 10 3 2 1 4 22:23 14
4. Kladno 10 1 2 1 6 26:38 8