Neodchytal ani minutu, přesto se stal hrdinou extraligového předkola play off. Brněnský hokejový gólman Sasu Hovi v nájezdovém dramatu vystřídal jinak spolehlivého brankáře Jiřího Trvaje a pak ukázal své parádní umění.

Postupně vychytal kladenské snajpry Pateru, Bicka i Kallu a výraznou měrou přispěl Kometě k postupu do čtvrtfinále. „Důležitý byl vychytaný nájezd proti Paterovi,“ přemítal jeden z hrdinů duelu. Brno zvítězilo nad Rytíři 4:3 po penaltové loterii a sérii ovládlo 3:0 na zápasy.

Neměl jste problém naskočit až na nájezdy?

Čekal jsem, že je budu chytat. Jsem na ně trénovaný. Celkem je umím, bylo to vidět i na tréninku. Ale měl jsem i obavy. Jenže kladenští střelci taky a netrefovali se přesně.

Užíváte si postup o to víc, že jste nepomohl v utkání, ale až v nájezdech?

Jsem rád, že jsem mohl v předkole play off chytat. V české extralize se mi to ještě nepovedlo. Bylo to hodně zajímavé.

Ulevilo se vám, že jste se dostali do čtvrtfinále už po třech utkáních?

Je to výborná věc, jsem v Brně třetí rok. Vůbec mi nevadí, že momentálně nechytám. Jsem v klubu od toho, abych mužstvu pomáhal. Pro mě a pro Kometu je velká věc, že můžeme hrát play off.

Čekal jste, že vyhrajete 3:0 na zápasy?

Poslední utkání je vždy nejtěžší. Musíte k tomu mít i trochu štěstí. Myslím si, že jsme byli trošku lepší než Kladno. Bojovali jsme až do konce, zatímco soupeř byl nervózní. První nájezd, který jsem chytil Paterovi, byl důležitý. Čekal jsem od něj něco jiného, ale puk mě trefil. Pak už jsem si věřil.

Po dvou třetinách jste prohrávali 1:3. Co jste si říkali o přestávce v kabině?

Naše mužstvo dostává v poslední třetině hodně branek a tak víme, jak je těžké takový výsledek udržet, když soupeř usiluje o obrat v utkání. Proto jsme si řekli, že ještě není nic rozhodnuté, a makali jsme.

Jak jste si užíval atmosféru?

Byla to krása. Moje práce zněla: být připraven na nájezdy. Byl jsem celkem klidný, na diváky jsem se nedíval. Když jsem se pak ohlédl po posledním nájezdu, viděl jsem, jak jsou naši fanoušci neuvěřitelně šťastní. Čtvrtfinále bude krásné.

(pam, jin)