Jaký máte pocit z vystoupení národního týmu na Karjala Cupu, který prohrál dvě ze tří utkání a skončil na předposledním pátém místě?

Sledoval jsem pozorně všechny tři zápasy. Měli jsme v nich dobré momenty, ale hodně těch slabších. Hlavně jsme nestačili ve vlastní třetině ve hře pět na pět. Tam jsme prostě byli nedůrazní, pomalejší. Hra se potom dost rozmělnila. Na rovinu musím říct, že jsem čekal lepší výkon. Tedy kromě prvního zápasu se Švédy, který jsme sice prohráli, ale první a třetí třetina byly velmi dobré. Ve zbývajících utkáních šel náš výkon dolů.

Závěrečná porážka 2:5 s Rusy byla bolestivá. Nejen vzhledem k výsledku, ale hlavně předvedené hře. Sborná měla navrch…

S tím musím souhlasit. Rusové šli za poslední tři čtyři roky zase nahoru, hlavně v bruslení a v technice hole. Dovedou se prosadit jeden na jednoho a právě proto nás dokázali v určitých pasážích zavřít v našem pásmu třeba i na minutu a půl a vůbec nás nepustili ke kotouči. Převaha byla místy opravdu zjevná. Myslím, že byli daleko před námi.

Jezdec týmu Bora Hansgrohe Leopold König
Po roce hrůzy König doufá v restart kariéry

Přitom sestava se zdála být na papíře silná, ale na ledě už to tolik vidět nebylo…

Mám pocit, že se už moc nezkouší. Trenéři se snažili vybrat ty nejlepší. Chyběli vlastně jen Červenka, nebo Erat. Otázka tedy je, jak se tito dva zapojí do národního mužstva a do jaké míry budou produktivní. Ale jak Červenka ve švýcarské lize, tak Erat v té české podávají dobré výkony a dostávají se na čelo kanadského bodování. To jsou dva hráči do útoku, kteří by mohli doplnit současné mužstvo.

Napadají vás ještě další jména?

Byl to téměř ideální výběr. Možná se ještě můžeme bavit o Michálkovi, který je ve Spartě. Otázka je, jak se teď vyrovná s evropskými poměry. Napadá mě pak už jen Ondra Němec z Brna. Předpokládám, že někteří další hráči ještě dostanou příležitost, ale už teď se snažili trenéři vybrat to nejlepší, co máme.

VÁCLAV VARAĎA prožívá první měsíce v roli hlavního trenéra extraligového Třince, kterému chce pomoci k podobným úspěchům, na jaké dosáhl jako hráč.
Hokejový kouč Václav Varaďa: Mám mnohem větší zodpovědnost, než když jsem hrál

Zásadní je vždy otázka gólmanů. Co na ně říkáte?

Máme několik let dobré brankáře. Navíc rostou, hodně jich chytá v KHL i v NHL. Třeba konkrétně Mazanec podal na turnaji velice dobrý výkon, byl opora týmu. Co se týká Francouze, tak vidím problém v tom, že v Rusku moc nechytá a bylo to na něm znát. Je tam ještě Furch, který chytá pravidelně dobře. Podle mého s ním trenéři počítají na pozici jedničky nebo dvojky, a teď ho nechali odpočinout. I v extralize jsou dobří brankáři, Hrubec, Kašík, Bartošák a někteří další. V případě gólmanů je třeba mít vždy šťastnou ruku.

Po neúspěchu na Karjala Cupu si na vás fanoušci okamžitě vzpomněli a v různých internetových diskusích hned volali po vašem návratu k reprezentaci. Zaregistroval jste to?

Jo, jo. Víte, to jsou články, které přicházejí, když se nedaří. Tak to prostě je. Ale zase je pravda, že v roce, kdy jsem byl u národního mužstva já, jsme vyhráli s Rusy čtyři z pěti zápasů. Teď to byla naopak šestá prohra v řadě. Když jsem stál na lavičce, bylo v tom jistě i štěstí, trochu náhody. A možná Rusové v té době nebyli tak dobří, jako jsou teď.

Ilustrační foto.
Šipkařská elita se sjela do Prahy. Je tu další Czech Open