Čeští hokejisté prohráli v semifinále mistrovství světa v Helsinkách se Slovenskem 1:3 a budou hrát v neděli o bronz s domácím Finskem. Svěřenci českého trenéra Vladimíra Vůjtka rozhodli o postupu v úvodu závěrečné třetiny, kdy jim získali rozhodující náskok v oslabení Miroslav Šatan svou druhou trefou v zápase a Libor Hudáček. Slovensko čeká v neděli boj o historicky druhé zlato s Ruskem.

V opatrnějším začátku se dostal do šance až v páté minutě Krejčí, ale brankář Laco jeho pokus kryl. Hned z protiútoku prověřil Kováře Hudáček. Další možnost Slovenska měl Bližňák. V osmé minutě po Frolíkově střele z levé strany pomohla slovenskému brankáři tyč. Vzápětí přišel český tým o Erata, jehož tvrdě srazil Hudáček. Útočník Nashvillu podle nepotvrzených informaci skončil v nemocnici s otřesem mozku. Na Eratovo místo se posunul Průcha a do hry naskočil Vondrka.

Ve 12. minutě měli Slováci štěstí, že Blaťákův pokus skončil znovu na tyči. Vůjtkův tým byl také nebezpečný, jeho přečíslení zastavil ještě bek Němec, ale v 16. minutě už se Slováci radovali z vedení. Sekera projel snadno od vlastní branky do útočného pásma, přihrál vlevo Šatanovi, který vystřelil mezi Kovářovy betony.

V úvodu druhé části nebezpečně střílel Plekanec. Utkání provázely ostré střety a po jednom z nich byl na čas ze hry Koukal. U mantinelu přitvrdil i Průcha a Slováci přišli o jednoho ze šestice svých beků Starostu. Češi se tlačili za vyrovnaním, ale Slováci hrozili z brejků a Kováře otestoval Miklík.

Laca pak prověřil několikrát Tenkrát a slovenský gólman podržel svůj tým i po průniku Hemského. V 31. minutě už Češi vyrovnali, když Plekanec vyhrál vhazování a Frolík prostřelil Laca nad vyrážečku. A Hadamczikův výběr hrozil dál. Největší šanci měl při Mikúšově vyloučení Hemský, který trefil boční konstrukci. Slovákům mohl vrátit vedení Šatan.

Šatan rozhodl v oslabení

Po faulu Bližňáka ze závěru druhé třetiny se naskytla Česku druhá přesilovka v utkání, ale Slováci se po pauze prosadili ve vlastním oslabení. Plekancovu přihrávku v útočném pásmu zachytil Handzuš, vysunul do brejku Šatana, který blafákem do bekhendu přelstil Kováře. Odpovědět mohl Frolík, ale zblízka nepřekonal Laca, který si vzápětí poradil i s Nedvědovým pokusem.

Ve 45. minutě vybojoval puk u mantinelu Surový, Hudáček se dostal sám před branku a kličkou do forhendu přiblížil Slovensko k finále. Kouč Hadamczik ve 47. minutě poslal místo Kováře do branky Štěpánka, míchal sestavou, ale naději jeho týmu nepřineslo ani Bartovičovo vyloučení. Při něm navíc znovu zahrozil Šatan.

Snaze českého týmu čelil spolehlivý Laco, blízko čtvrtého gólu Slovenska byl Tatar, jehož střelu vytěsnil Štěpánek těsně mimo. Slováci obětavým výkonem náskok uhájili a po deseti letech budou opět ve Švédsku útočit na jediný triumf, na který dosáhli v Göteborgu. Češi po zlatu v Německu před dvěma roky a loňském bronzu budou bojovat o třetí medaili v řadě ještě v neděli.

ČTĚTE TAKÉ:
Hadamczik: Svými chybami jsme Slovensku nabídli výhru sami

ON-LINE ze zápasu čtěte ZDE 

Česká republika - Slovensko 1:3 (0:1, 1:0, 0:2)
Branky a nahrávky: 31. Frolík (Plekanec) - 16. Šatan (Sekera, Baranka), 41. Šatan (Handzuš), 45. L. Hudáček (Surový). Rozhodčí: Brüggemann (Něm.), Levonen (Fin.) - Wilmot (Kan.), Schulz (Něm.). Vyloučení: 0:3. Bez využití. V oslabení: 0:1. Diváci: 12.355.

Česká republika: Jakub Kovář (47. Štěpánek) - Nakládal, Blaťák, Němec, Čáslava, Krajíček, Mojžíš - Erat (12. Vondrka), Plekanec, M. Michálek - Frolík, Krejčí, Tenkrát - Hemský, P. Nedvěd, Koukal - Petružálek, Novotný, Průcha. Trenéři: Alois Hadamczik a Josef Paleček.
Slovensko: Laco - Sekera, Baranka, Chára, Sersen, Starosta, Vydarený - Radivojevič, Handzuš, Kopecký - Šatan, Surový, L. Hudáček - Miklík, Mikúš, Tatar - Hovorka, Bližňák, Bartovič. Trenér: Vladimír Vůjtek a Jerguš Bača.

#flash|https://g.denik.cz/1/79/2012-05-ms-hokej800x600loadercze2.swf|560|420|SZWL#