Jaké jsou vaše dojmy z Chicaga?

Jsem nadšený. Poprvé jsem byl v Americe a ještě v tak nádherném městě jako je Chicago. Byl to povedený týden. (usmívá se)

Byl jste nervózní, když se na vás sesypalo několik amerických novinářů po příjezdu na nováčkovský kemp?

Mediální zájem mě potěšil. Poskytl jsem víc rozhovorů. Zaplať pánbůh, že jsem měl překladatele, jinak bych žádný rozhovor neudělal. (směje se) Sehnal jsem si doučování v Brně, takže na angličtině zapracuju.

Jak se vám jevili mladíci v klubu?

Všichni jsou dobře fyzicky připravení. Mají rychlost, jsou důrazní a bojují o každý puk. Jsou sebevědomí. I když šlo o mladé hráče, tréninky byly v obrovském tempu. Poté jsme měli i akci se sponzory a fanoušky, kde jsem potkal hráče z áčka.

Jaká hvězda Chicaga na vás zapůsobila?

Jako obránce mě zajímal hlavně Duncan Keith. Je to hrozně pohodový chlapík, za což jsem rád. Fajn byli i čeští a slovenští kluci. Na večeři jsem zašel s Michalem Rozsívalem a Mariánem Hossou. Provedli mě městem, byl jsem unesený.

Kempný v ChicaguDélka smlouvy: roční dvoucestný kontrakt (možnost kvůli výkonnosti hrát ligu farem NHL)
Odhadovaný roční plat: 925 tisíc dolarů, necelých 22 a půl milionů korun
Předpokládaná pozice: třetí obrana po boku Trevora van Riemsdyka

S krajanem Michalem Rozsívalem zřejmě budete bojovat o místo v sestavě. Bavili jste se o obranné konkurenci?

Všude se bojuje o místo a v dnešní době není nic zadarmo. V Chicagu je hodně kvalitních obránců. Nastavil jsem si ale nějakou cestu a chci ji dovést do konce, chci hrát NHL.

Deník Chicago Sun Times vás tipuje do třetí obrany po bok Trevora van Riemsdyka. Bavilo se vedení s vámi o pozici v týmu?

Samozřejmě, než jsem podepsal smlouvu, něco jsme si řekli s manažerem Stanem Bowmanem i se skauty. Všechno záleží na mých výkonech na Světovém poháru i hlavním kempu klubu.

Van Riemsdyk je obranný typ a můžete do dvojice přinést rozehrávku.

V Chicagu to po mně chtějí, stejně jako v Omsku. Určitě nehodlám svoji hru nějak měnit.

Jaké budete nosit číslo?

Šestku. Chtěl sem trojku, ale visí pod stropem a patří legendě klubu (bývalý bek Pierre Pilote pozn. red.). Se šestkou jsem hrál i v nároďáku, takže mi ji přidělili.

Co říkáte na zázemí klubu?

Podíval jsem se do hlavní haly, která má druhou největší kapacitu v NHL. (kapacita United Center je 20 550 míst pozn. red.) Aréna je překrásná a tak velkou šatnu domácích jsem ještě nikdy neviděl. Zaujala mě i vitrína se Stanley Cupy, které Chicago vyhrálo.

Michal Kempný v tréninkovém dresu hokejové Komety.Zdroj: DENÍK/Drahomír Stulír

Řekl manažer Bowman, že je třeba vitrínu rozšířit?

Chicago má vždy největší ambice, už iks sezon hraje o nejvyšší příčky. Tohle je ale strašně daleko. Teď se soustředím hlavně na Světový pohár, abychom jako tým předváděli dobrou hru.

Nyní se připravujete s Kometou. Jste zase rád v Brně?

Je to moc příjemné, rád se sem vracím. Po dlouhé době se vidím zase s kluky, se kterými jsem strávil několik let. Děkuju Liboru Zábranskému, že mi zde umožnil trénovat. Potřebuju se připravit na kemp před Světovým pohárem, který začíná 4. září. Pak letím do Chicaga.

Jste v jiné tréninkové skupině než útočníci Martin Erat nebo Marek Kvapil. Byl byste raději s nimi?

To mě trochu mrzí. Těšil jsem se, že si zatrénujeme se Špenátem (Eratova přezdívka pozn. red.). Oba jsou super hráči a pro Kometu velký přínos.

Obehrál by vás Martin Erat v rozích kluziště?

Snad na sebe ještě narazíme na ledě, ale mě nikdy neobehraje. (směje se)