„Nemám z toho špatný pocit, vcelku jsem to odpískal dobře,“ řekl první Čech v pruhovaném, který se objevil v nejprestižnější hokejové lize světa.

Už téměř před padesáti lety se na kluzišti NHL proháněl první český hokejista Jaroslav Jiřík. Jako první a zatím poslední hlavní trenér se do historie zapsal Ivan Hlinka. Ale rozhodčí? To byla pro rodáky ze srdce Evropy dlouho zapovězená oblast. Až do nástupu Libora Suchánka. Ten se stal teprve třetím Evropanem mezi ligovými sudími.

Zaskočený brankář

„Rozhodčího sice dělám nějakých třináct let, ale v posledních dvou třech sezonách byl byl ten růst opravdu velký. Šampionát dvacítek, loni kemp rozhodčích NHL, příprava na Světový pohár, AHL a teď NHL. Určitě jsem moc rád, že jsem to dokázal,“ uvedl pro českou verzi ligového webu.

Suchánek naskočil do duelu Islanders s Carolinou a vedl si dobře. „Jeden ofsajd jsem odpískal příliš brzo, nenechal jsem výhodu. Jinak jsem se hodně snažil, abych byl všude včas a nic nepřehlédl,“ prohlásil.

Představení kolekce oblečení pro Zimní olympijské hry 2018 v Jižní Korei proběhlo 20. listopadu v Praze. Zleva Tomáš Kraus, Tomáš Portyk, Ondřej Synek a Martin Doktor.
Bílá a zlatá. Češi odhalili své oblečení pro olympiádu

Před zápasem zaskočil slovenského brankáře ve službách Ostrovanů Jaroslava Haláka, na kterého spustil česky. „Přijel a začal na mě mluvit. Nic jsem mu nerozuměl, protože jsem to vůbec nečekal. Vůbec jsem netušil, že tady bude český rozhodčí. Ale pak jsme si popovídali. Pogratuloval jsem mu. Je super, že se mu podařilo dostat až sem,“ vyprávěl Halák.

Přihlásila se u Suchánka o slovo i nerovozita? „Trochu ano, ale kolena se mi neklepala. I před zápasem se mi dobře spalo,“ byl překvapený český sudí.

Ten nyní bude čekat na další šanci mezi osmdesátkou rozhodčích. „Beru to, jak to přijde. Nezávisí to jen na mně. Takže žádné velké cíle si nechci dávat a soustředím se na to, co bude v nejbližších dnech,“ uzavřel Suchánek.

Česká „poprvé“ v NHL:
1. hokejista Jaroslav Jiřík v sezoně 1969/70
1. vítěz Stanley Cupu Jaroslav Pouzar v sezoně 1983/84
1. účast v Utkání hvězd Miroslav Fryčer v sezoně 1984/85
1. jednička draftu Roman Hamrlík v roce 1992
1. individuální trofej Dominik Hašek v sezoně 1993/94
1. vítěz bodování Jaromír Jágr v sezoně 1994/95
1. trenér Ivan Hlinka v sezoně 2000/01
1. vítěz tabulky střelců Milan Hejduk v sezoně 2002/03
1. rozhodčí Libor Suchánek v sezoně 2017/18

Jana Novotná (uprostřed) dostala jako první Češka Cenu za vynikající výkony ve Fed Cupu.
Rozhovor s Novotnou? Zdvořilost, šarm a jasné názory