Nejlepší hokejová akademie v Evropě, říká se o zařízení pro rozvoj talentů v Salcburku. Mládežnický tým místního celku to potvrdil i v české extralize staršího dorostu. Soutěží prošel suverénně až do finále, kde padl v nájezdech. V čem tkví dominance Red Bullu Salcburk? V systému a zázemí. „Máme dobré hráče, dáváme do toho vše. Proto jsme vítězili,“ říká útočník Filip Varejcka.

Sedmnáctiletý německý útočník, jehož rodiče pocházejí z Česka, v sezoně hrál i po boku tří českých hokejistů, obránce Filipa Hadamczika a útočníků Marcela Barinky a Erika Čermáka. „Docela dobře se zapracovali, protože každý tady umí mluvit anglicky. Byli jsme všichni kamarádi. Ukázali nám, jak se hraje dobrý hokej,“ pochvaluje si Varejcka spolupráci s vnuky kouče Aloise Hadamczika Filipem a Marcelem.

Filip Forsberg
Invaze z Nashvillu. Predátoři vyšlou na MS sedm hráčů

Primárně se však v Salcburku zaměřují na rakouské či německé mladíky. „Startujeme s kluky, kterým je čtrnáct, a chceme je tu mít minimálně tři roky. Pracujeme ale s hráči až do dvaceti let. Každý je tu vítán,“ hlásí Helmut De Raaf, ředitel rozvoje akademie.

Mladí hokejisté využívají tréninkový luxus. Dvě hřiště s evropským rozměrem, šest prostorných kabin a fitness centrum s moderně vybavenou posilovnou. „Přihlásíte se pod svým jménem a heslem a začnete cvičit. Ze cvičení nám chodí reporty. Hráč si třeba vybere, že chce cvičit s asistencí kouče. Měří se i správná rychlost zvedání závaží a intenzita,“ popisuje systém klubový analytik Michael Obermair.

Trenéři jsou talentům vždy při ruce. Každý mládežnický celek má realizační tým o sedmi lidech. I bruslařský trenažér s pohyblivým umělým povrchem zvaný skatemill je pod kontrolou. „Na trénink bruslení máme speciálního kouče. Jsou tu i čtyři hokejové branky. Můžu si na nich kdykoliv cvičit práci s pukem nebo střelbu,“ povídá útočník Braidan Simmons- -Fischer, syn generálního manažera národního týmu Jiřího Fischera.

Obránce Libor Šulák.
Obránce Šulák: Puk jsem si schoval, ale nevím, jestli správný

Hokej je jedna věc, ovšem škola ještě důležitější. Netrpí se žádné ulívání. „I hráči z jiných zemí mohou dokončit svou školu s online programem. Zaměřujeme se na to, ať jsou kluci dobří ve studiu, preferujeme to před sportem. Když máme pohovory, jako první se zeptáme na učení,“ říká De Raaf.

Dbá v akademii na výchovu. Do jídelny nepatří čepice a mobil, ty se nechávají před ní. „Dvakrát týdně také jdeme dolů do prádelny a pereme si naše oblečení, hokejové věci nám tu perou. Člověk si musí zvyknout žít sám, bez rodičů. Chvíli to trvá,“ uznává jeden z lídrů týmu Varejcka, že se mladíci v akademii ze začátku cítí izolovaně.

Škola a zápasová vytíženost však dává zapomenout. Salcburští dorostenci odehráli za sezonu okolo osmdesáti utkání. Mimo extraligu staršího dorostu absolvují i turnaje ve Švédsku, Finsku či zámoří. „Furt se tady zlepšujete. Máme sedm tréninků za týden, v sobotu a neděli pak hry,“ sděluje Varejcka.

Čeští hokejisté porazili Bělorusko
Češi splnili povinnost s Běloruskem, Francouz má nulu

Přes příbuznou akademii Red Bullu Mnichov prošel třeba Němec Dominik Kahun, který nyní míří do NHL. Jediné, co ještě chybí Salcburku, je vychovat víc hvězd světového formátu.

V Rakousku a Německu je stále omezená základna talentů oproti jiným evropským zemím. Někteří hráči ze Salcburku míří na sever Evropy do Švédska či do juniorských zámořských soutěží.

Red Bull akademie
Rok založení: 2014

Zaměření: hokej a fotbal

Počet hokejistů: 138 (mimo A-tým)

Počet hokejových týmů: šest týmů hráči ve věku 16 až 20 let

Zázemí: 2x hřiště evropského rozměru, LPS systém (videoanalýza na ledě), 2x skatemill (bruslařský trenažér), systém RapidShot (reakční střelba po zpracování přihrávky)

Extraliga staršího dorostu: tým do 18 let druhé místo, prohra ve finále 4:5 v nájezdech proti Českým Budějovicím