Před začátkem utkání byli oceněni noví členové Síně slávy českého hokeje Vladimír Bednář, Josef Paleček, Jaroslav Špaček a in memoriam rozhodčí Quido Adamec. Představeni byli také noví maskoti hokejové reprezentace, kterými jsou lvi Ťuk a Puk.

Češi do utkání vstoupili fantasticky. Gólový účet otevřel už po 29 vteřinách šťastnou trefou obránce Jakub Jeřábek. Svěřenci trenéra Jandače byli nadále aktivnějším týmem. V 5. minutě se dostal do šance Petr Holík, branku ale netrefil. Vzápětí před brankářem Joelem Lassinanttim nebezpečně tečoval Robin Hanzl.

Švédům se vůbec nedařila obrana středního pásma a Češi se často dostávali do brejkových situací. Jednu takovou proměnil v gól v 10. minutě Richard Jarůšek, který využil přesné přihrávky mezi obránce od Marka Kvapila a v zakončení se nemýlil. „Zakřičel jsem si, dostal puk a jel jsem tváří v tvář gólmanovi. Hodil jsem si puk do forhendu a naštěstí to vyšlo," okomentoval svou trefu.

V bráně zářil Furch

Do první švédské šance se dostal ve 13. minutě Patrik Zackrisson, Dominika Furcha ale nepřekonal. To se povedlo o čtyři minuty později Richardu Gyngemu, který se po skrumáži v brankovišti postaral o snížení na 1:2. Hned vzápětí mohl vyrovnat Joel Lundqvist, Furch ale vytáhl výborný zákrok a udržel Čechy ve vedení.

I do druhé dvacetiminutovky vstoupili čeští hráči lépe než hosté. V obrovské šanci se ocitl kapitán Jan Kovář, brankář Lassinantti ale ze souboje vyšel úspěšně. Na 3:1 zvýšil ve 24. minutě Lukáš Radil po výborné přihrávce od Dominika Kubalíka.

Pak se dlouho nic nedělo, až dvě minuty před koncem třetiny se dostali Švédové do přečíslení dva na jednoho. Joel Lundqvist místo nahrávky zvolil individuální řešení, stáhl si puk kolem bránícího Adama Poláška a poslal puk za Furchova záda.

Češi měli závěr pod kontrolou

Skvělý nástup do třetiny zopakovali Češi i v té závěrečné. V útočném pásmu si Radil vyměnil puk s Janem Kovářem a po 27 sekundách hry vsítil čtvrtou branku domácího mužstva. Po Kubalíkově přihrávce se ve 48. minutě ocitl sám před brankou kapitán Kovář, kličkou do bekhendu si položil švédského gólmana a pohodlně skóroval.

Švédové snížili v 53. minutě zásluhou Zackrissona, to bylo ale ze strany hostů vše. Pět minut před koncem začala probíhat plzeňskou arénou mexická vlna následovaná tradičním „Kdo neskáče, není Čech" a 6813 diváků v hledišti mohlo pomalu slavit. Konečnou podobu výsledku dal trefou do prázdné branky Dominik Kubalík.

„Začali jsme zápas dobře, Švédy jsme nástupem překvapili. Je to tady neskutečný, fanoušci jsou fantastičtí. Jsem rád, že si tady můžu zahrát," uvedl plzeňský forvard. V elitní formaci se představil společně s bývalými plzeňskými hokejisty Jakubem Jeřábkem a Janem Kovářem.

ČTĚTE TAKÉ: Čtyři góly za třetinu. Sborná na úvod turnaje Karjela smetla Finsko

Hokejový turnaj Karjala v Plzni, první díl Euro Hockey Tour:

Česká republika - Švédsko 6:3 (2:1, 1:1, 3:1)
Branky a nahrávky: 1. Jeřábek (Jan Kovář, Polášek), 10. Jarůšek (M. Kvapil), 24. Radil (D. Kubalík, Rutta), 41. Radil (Jan Kovář), 49. Jan Kovář (D. Kubalík), 60. D. Kubalík (Jan Kovář) - 17. Gynge (Zackrisson), 28. J. Lundqvist (N. Andersson), 53. Zackrisson (Ahnelöv, Gynge). Rozhodčí: Buturlin, Naumov (oba Rus.) - Suchánek, Ondráček (oba ČR). Vyloučení: 3:4. Využití: 1:0. Diváci: 6813.

ČR: Furch - Jeřábek, Polášek, Zámorský, M. Doudera, Rutta, Dietz, T. Pavelka - Radil, Jan Kovář, D. Kubalík - Jarůšek, Filippi, M. Kvapil - P. Holík, R. Hanzl, T. Zohorna - Hyka, Kämpf, Horák. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous a Jaroslav Špaček.
Švédsko: Lassinantti (57:27 - 57:38 Svedberg) - Hultström, Ahnelöv, N. Andersson, S. Kronwall, Junland, Tömmernes, Andersén - Pettersson, Sundström, Klasen - Wännström, J. Lundqvist, Everberg - Gynge, Zackrisson, Bergström - Klingberg, Sjögren, Kempe. Trenéři: Rikard Grönborg, Johan Garpenlöv a Peter Popovic.

Tabulka turnaje Karjala a Euro Hockey Tour:
1. Rusko 1 1 0 0 0 5:1 3
2. ČR 1 1 0 0 0 6:3 3
3. Švédsko 1 0 0 0 1 3:6 0
4. Finsko 1 0 0 0 1 1:5 0