Vysoká porážka červenobílých byla jen logický důsledek nejen finančních problémů, které Slavii trápí už od začátku sezony. Den před utkáním ohlásil člen představenstva Vladimír Pitter na webových stránkách „přehodnocení sportovních cílů a ekonomickou stabilizaci" a záhy spatřil světlo světa otevřený dopis slávistických hokejistů, kteří s danými kroky vedení klubu nesouhlasili.

„Redukční dieta, jak pan Pitter nazval ekonomickou stabilizaci klubu, by nám hráčům nezaručovala ani základní podmínky, které jsou ve všech ostatních hokejových klubech na naší úrovni standardní. Pokud není vedení HC Slavia Praha (schopné) dostát svým závazkům, žádáme jeho odstoupení," vyjádřili se v dopise.

Slávisty prý skolila viróza

Nakonec tak do Prostějova ani jeden hráč základní sestavy neodcestoval a celý zápas museli oddřít mladíci, kteří ještě před pár hodinami prohráli s juniorkou Jihlavy 6:1. Oficiálním zdůvodněním klubu byla rozsáhlá střevní viróza. „Ráno, když jsme přišli, tak hráči byli u doktora, že dostali nějakou virózu. Tak nám nezbývalo nic jiného, než zápas odehrát, aby nedošlo k nějakým sankcím vůči klubu," zdůvodnil po zápase účast slávistické juniorky na Hané hlavní trenér Slávistů Milan Razým.

K samotnému zápasu a výkonu svých svěřenců se po kanonádě nechtěl ani prostějovský trenér Kamil Přecechtěl moc vyjadřovat, musel však vyseknout mladému soupeři poklonu.

PSALI JSME: Slávisté neodjeli na zápas, v Prostějově nastoupili junioři

„Myslím si, že takovéto utkání se hodnotí těžko. Já bych se nechtěl vyjadřovat k našemu výkonu, na druhou stranu bych chtěl pochválit mužstvo Slavie, které přijelo v sestavě, jaké přijelo. Podali bojovný a snaživý výkon, za který sklidili zasloužený aplaus. Rozebírat naší hru ale nemá cenu," řekl prostějovský lodivod.

V zápase Jestřábi dominovali už od samého začátku. Gólový účet načal Luňák, do konce třetiny se ještě trefil Fiala. Druhá třetina byla v podobném duchu, Slávisté si vytvářeli šance pouze ojediněle, Jestřábi své pálili. Nakonec se však prosadil Novák a o minutu později proměnil své trestné střílení Krejčík. Do třetí třetiny tak šli Jestřábi se čtyřbrankovým náskokem a mohli si tak zápas užívat. Navíc jim mladíci už absolutně přestali fyzicky stačit. Svůj druhý gól si na začátku třetí periody zapsal Fiala a poté přišlo dalších osm branek domácích, přičemž dva góly se podařilo vstřelit jak Matouši Venkrbcovi, tak Jiřímu Půhonému. Na světelné tabuli tak po šedesáti minutách svítilo skóre 13:0.

Dojemná tečka

„Můžeme mladým hráčům jen poděkovat, neměli to vůbec jednoduché. Nikdo z nich WSM ligu nehrál, dneska už mají za sebou zápas v Jihlavě, takže se není čemu divit. První dvě třetiny bojovali naplno, samozřejmě na třetí třetinu už jim síly nezbyly, a to se pak projevilo na počtu obdržených branek," byl si vědom slávistický trenér Razým.

Bojovný výkon Slavie ocenili i prostějovští fanoušci, kteří před děkovačkou svých svěřenců zatleskali vestoje sešívaným bojovníkům, což ocenil i sám sportovní manažer Jestřábů Jiří Vykoukal.

„Chtěl bych Vám strašně moc poděkovat za to, jak jste se zachovali po skončení zápasu. Bylo to krásné, dojemné. Ti mladí hráči si to za to, že odehráli výborný zápas, který odmakali a navíc ve dvě hodiny dohráli zápas v Jihlavě, zasloužili. Stál jsem v chodbě a většina těch kluků odcházela v slzách, jak byli dojatí. Děkuji moc. Moc si toho všichni vážíme," vyjádřil se pro klubový web.

TAKÉ ČTĚTE: Motor ve šlágru přetlačil Kladno, Slavia s juniory prohrála 0:13