„Za výkon, který jsme předvedli, jsme si vítězství zasloužili,“ líčil pak trenér Josef Jandač. Že bude parta s javorovými listy na dresu bez hvězd z NHL jen parta nazdárků? O tom si mohou všichni nechat jen zdát. I tenhle „zámořský“ výběr budí respekt. A není divu: řada hráčů má zkušenosti i s nejlepší ligou na světě. A ne jen na pár zápasů, například centr první formace Derek Roy v ní odehrál přes sedm set zápasů.

DŮRAZ A SOUBOJE

Bez světových hvězd se ale Kanada vrátila ke způsobu hry, který ji zdobil před mnoha lety. Tedy fyzické hře založené na důrazu. Především v první části měli s důrazným napadáním Češi velké potíže a nedokázali se dostat k ofenzivním rejdům. „Hráli nepříjemný hokej, neměli jsme moc prostoru,“ řekl obránce Ondřej Vitásek. Gól nepadl. Více vzrušení tak přinesla až druhá třetina. Sérii velkých šancí si zprvu vytvořili Kanaďané, leč vše pochytal pozorný brankář Francouz.

Talentovaný útočník Martin Nečas.
Útočník Martin Nečas vyráží na MS "20": Role lídra? Těším se na ni

Z Čechů se jako první osmělil Roman Horák, který se prosmýkl mezi třemi hráči a trefil břevno. Jako první udeřily javorové listy. Dobrou clonu před Francouzem využil střelou v přesilové hře Ellison. Čechům se povedlo vyrovnat dvacet vteřin před koncem prostřední části. K Řepíkovi se dostal nahozený puk, který zametl pod Brustem do brány. Gól do šatny Kanaďany srazil. Led patřil v závěrečné třetině Jandačovým svěřencům, kteří soupeře nechali pouze dvakrát vystřelit a sami třikrát skórovali. V početní výhodě nejprve zařídil obrat tvrdou ranou Vojtěch Mozík. V poslední minutě pak trefami do prázdné brány završili další úspěch Erat s Řepíkem. Čeští hokejisté tak oslavili i ve druhém zápase Channel One Cupu výhru.

Po pražské show Martina Růžičky, který sestřelil Finy, uspěli i proti Kanadě. Mimochodem, poprvé od šampionátu v roce 2010! „Je super zjistit, že jsme schopni je porazit,“ komentoval to gólman Pavel Francouz.

V neděli proti Švédům může národní tým bojovat o vítězství na turnaji. Souboj začne v 11 hodin.

Utkání hokejového Channel One Cupu: ČR - Finsko, 13. prosince v Praze.
Růžička zařídil hattrickem obrat proti Finsku