Předseda představenstva HC Mountfield Miroslav Schön, primátor města České Budějovice Juraj Thoma a ředitel Budějovického Budvaru Jiří Boček měli v rukou osud sportu, který má v jihočeské metropoli pětaosmdesátiletou tradici a jehož osud je skutečně na vážkách.

A s extraligou na jihu Čech to nevypadá vůbec dobře. S velkou pravděpodobností se totiž bude stěhovat do Hradce Králové. „S politováním musím konstatovat, že zástupci města ani Budvaru nepřišli s žádnými konkrétními návrhy, jak situaci řešit. Budoucnost našeho klubu tak vidím v Hradci Králové," uvedl bezprostředně po jednání Miroslav Schön. „Pokud to samozřejmě odsouhlasí zastupitelstvo v Hradci," dodal.

Ze strany jeho partnerů u jednacího stolu prý nedostal takové konkrétní návrhy, které by umožňovaly pokračovat s extraligovým hokejem v Českých Budějovicích. „Na schůzku jsem jel s tím, že budou předloženy naprosto konkrétní možnosti řešení situace. Čekal jsem třeba, že jedním z nich bude ukončení smlouvy mezi městem a Budvarem. K tomu ale nedošlo," konstatuje Schön.

On sám za klub předložil návrh, aby město spolu s Budvarem převzaly plnou garanci za případné penále a škody, které by klubu vznikly, pokud by hrál i nadále v Budvar Aréně a ukázalo se, že smlouva mezi klubem a BPA nemá žádnou právní vadu, jak se zástupci Budvaru domnívali. „Ani s jedním z těchto řešení město ani Budvar nesouhlasily, takže jsem jednání opustil," uvedl šéf klubu.

Možnost, že by se extraliga hrála v Českých Budějovicích, Schön prakticky nepřipouští. „Tu šanci vidím jako nulovou," potvrdil pro českobudějovické fanoušky hodně smutnou zprávu.

Odchod extraligového klubu do Hradce Králové musí ještě posvětit hradecké zastupitelstvo, které bude zasedat 18. června.

Primátor Č. Budějovic Juraj Thoma byl výsledkem jednání zklamán. „Byli jsme připraveni diskutovat o dvou variantách. První možnost byla, že se právníci všech tří stran seznámí s patřičnými smlouvami, aby mohli navrhnout řešení, jak hokej v Budějovicích udržet. Tuto možnost pan Schön odmítl a navrhl, aby byla ukončena smlouva města s Budvarem. Takový krok ale musí schválit rada města a lze tak navíc učinit pouze dohodou obou smluvních stran. K tomu potřebujeme alespoň dva dny času. O takovém kroku však může rozhodnout pouze rada města, nikdo jiný, a tak jsem navrhl, že na pátek tento týden, tudíž do 48 hodin svolám jednání rady města," doplnil Juraj Thoma. "Na to pan Schön nereflektoval a jednání opustil," nabídl primátor svůj pohled na schůzku. „Za město jsme všichni deklarovali zájem, aby hokej v Budějovicích zůstal. Musí k tomu ale být ochota všech tří stran, kterou jsem necítil," dodal.

Primátor ale věří, že odchod HC MOUNTFIELD nebude koncem hokeje v Českých Budějovicích. "Jsme připraveni v případě odchodu HC Mountfield, a.s., vytvořit podmínky pro hokej aspoň na prvoligové úrovni," přislíbil Juraj Thoma.

Podle představitelů Budějovického Budvaru bylo z chování a vyjadřování představitelů klubu již několik týdnů patrné, že „spor o pivo" v Budvar aréně byl pouze zástupným problémem. Emotivní vyjádření zástupců klubu v médiích měla vytvářet představu, že za rozhodnutím opustit České Budějovice je výhradně jakýsi nedostatek dobré vůle ze strany majitele Budvar arény i ze strany dlouholetého významného sponzora, kterým byl po dobu dvaceti sezón Budějovický Budvar.

"Tato kouřová clona měla pomoci k urychlenému řešení finanční situace zadluženého klubu. HC Mountfield, a.s. dle veřejně dostupných účetních výkazů má ze všech extraligových klubů nejvyšší kumulovanou ztrátu z hospodaření. Poslední zveřejněné výkazy k 30.4.2012 uvádějí celkovou ztrátu 71,103 mil.Kč a další závazky ve formě cizích zdrojů ve výši 40,236 mil. Kč, přičemž základní kapitál činil 41,2 mil. Kč a vlastní kapitál měl zápornou hodnotu -29,565 mil. Kč. Hospodaření klubu za uplynulou sezónu zatím zveřejněno nebylo, ale pokud se jeho hospodaření zásadním způsobem nezlepšilo, je jeho situace ještě složitější," tvrdí mluvčí Budvatu Petr Samec

„Klíčem k řešení takové situace nemohou být podmínky nájmu haly, druh čepovaného piva, nebo město, ve kterém se bude extraliga hrát. Řešením může být pouze vydatná finanční injekce. Plně chápeme, že se klub za těchto okolností rozhodl odejít za vyšší nabídkou. Mohl to však fanouškům, magistrátu i nám vysvětlit věcně, kultivovaně a bez osočování,"říká Ing. Jiří Boček, ředitel Budějovického Budvaru.„Odchod hokejové extraligy z Českých Budějovic nás v žádném případě netěší. Tento fakt ale nepovažujeme za ukončení slavné hokejové tradice v našem městě. Věříme, že v krátké době se zde objeví důstojný pokračovatel této tradice a my jsme připraveni jednat o spolupráci s ním," dodává Jiří Boček.

Budějovický Budvar, n.p. jednoznačně odmítá podíl na přesunu extraligového hokeje z Českých Budějovic. Plná odpovědnost leží výhradně na straně klubu, který podepsal smlouvu s agenturou BPA, aniž by bral v potaz závazky, které mu vyplývají z ostatních smluv a tuto situaci navíc několik měsíců odmítal konstruktivně řešit.

Hradecký primátor Zdeněk Fink podobný výsledek čekal: „Stalo se to, co jsme předpokládali, zájem představitelů Mountfieldu byl opravdový. Jsme připraveni umožnit klubu, aby tady hrál za podmínek, které jsme domluvili předem. Tou hlavní je, aby nás to nestálo víc než dosavadních 13,5 milionů korun," uvedl.