Obzvlášť pokud hokejista přichází z Evropy a za minimální peníze. Pro řadu generálních manažerů pak takoví borci představují v první řadě jakýsi „kanonenfutr“, který se buď osvědčí jako schopná a přitom levná posila, nebo se nechytne a klub na to alespoň nedoplatí.

Řada z těchto hráčů přitom má reprezentační minulost, starty na olympiádě či mistrovství světa a skvělou pověst.

Dolů a nahoru 

„Může se stát, že celý rok strávím na farmě. Ale i to mi dá hrozně moc do budoucna,“ řekl útočník Lukáš Radil po podpisu roční dvoucestné smlouvy se San Jose s tím, že je připravený v Kalifornii vydržet všechno možné i nemožné. Cíl? Zahrát si vysněnou NHL, navíc v kvalitním mužstvu.

Radek Smoleňák.
Velký comeback! Do Hradce Králové se vrací Radek Smoleňák

Právě osmadvacetiletý Radil je typickým příkladem hokejisty, který už si vybudoval jistou pozici hrál na OH i MS, po letech v Pardubicích úspěšně působil ve Spartaku Moskva. Nikdy nebyl draftován, ale když přišla šance zkusit to za velkou louží, neváhal. Přes všechna rizika.

Už v přípravném kempu se Radil přesvědčuje, že v NHL nikdy nevíte dne ani hodiny. Odehrál za Žraloky tři přáteláky, zaznamenal dva body proti Anaheimu, načež ho vedení poslalo na farmu v nižší soutěži. V úterý si ho ale zase vytáhlo nahoru a Radil pak v mači proti Calgary dal gól a na další nahrál (San Jose prohrálo 5:7). Co ho asi čeká dál?

Montrealská dvojka 

„Všechno mě tu úplně ohromilo. Vybavení, lidé. Všichni na nás byli tak milí. Dostalo se nám tu skvělého přivítání,“ řekl kanadským médiím obránce David Sklenička, který spolu s dalším ex-plzeňským bekem Michalem Moravčíkem podepsal smlouvu s Montrealem.

Šéf hokejové extraligy Josef Řezníček.
Trenérská výzva? Revoluce se (zatím) v hokeji nekoná

Po krásném uvítání přišla realita. Canadiens tento týden poslali českou dvojici na farmu v Lavalu. Vzhledem k nováčkovskému kontraktu mladých zadáků to také znamená snížení platu z 925 tisíc dolarů ročně na 70 tisíc.

Na farmu či do juniorských soutěží bylo v uplynulých dnech posláno přibližně sedmnáct Čechů. Další by se tomu rádi vyhnuli. Třeba jednadvacetiletý obránce Jakub Zbořil, toužící prosadit se do sestavy Bostonu. „Nemyslím si, že to je nemožné. Rozhodně to ale znamená spoustu práce. Jsem připravený předvést to nejlepší a jít si za tím,“ prohlásil Zbořil, který v minulé sezoně na farmě v Providence patřil k nejlepším bekům.

Hokejista Petr Hubáček.
Exmistr světa Hubáček ukončil kariéru. Stane se z něj televizní komentátor