Při úvodní nominaci nového kouče Vladimíra Vůjtka staršího na první akci bylo jasně dané, že si Furch (nyní hráč Omsku) po boku Jakuba Kováře jeden zápas zachytá.

Volba realizačního týmu nyní padla na sobotu proti Finům. "Bude to dobrý zápas proti domácímu týmu. Atmosféra bude super, takže se na to těším. Je to samozřejmě něco, co jsem chtěl, aby přišlo. Vážím si toho. Je dobře, že to vím takto dopředu a můžu se na zápas dobře připravit," řekl Furch novinářům.

Velkou nervozitu před premiérou prý pociťovat nebude. "Myslím, že bude spíše takové to předzápasové naladění než úplná nervozita a v zápase to opadne úplně. Uvidíme, jak to půjde," usmíval se pětadvacetiletý gólman, který byl rád za reprezentační pozvánku.

V konkurenci dalších kandidátů si ale raději dopředu nedělal naděje. "Máme v KHL hodně kluků. Samozřejmě jsem si to přál, ale nechával jsem, jak to dopadne. Stejně s tím člověk nic neudělá. Je to takový pěkný bonus," podotkl Furch.

V létě udělal velký skok v kariéře. Ze Slavie, která sestoupila z extraligy, zamířil do ambiciózního Omsku. "Je to samozřejmě příjemnější, když má tým vysoké ambice, než hrát třeba dole jako loni se Slavií. Zatím jsme tak nějak nahoře a můžeme být spokojeni. Půlka sezony je ještě před námi a ještě je hodně zápasů. Ambice tam jsou ale velké, což je dobře," pochvaluje si změnu Furch.

Za volant by nesedl

Před reprezentační pauzou ale v Omsku spokojenost nepanovala a přišel z vedení i zásah do realizačního týmu. "My jsme možná ztratili nějaké body, které jsme nemuseli a byl tam trošku cítit tlak nespokojenosti. Vyústilo to ve výměnu asistentů, tak uvidíme, jak to pomůže," podotkl.

V úvodu sezony se v brance Avangardu střídal s Denisem Kostinem, pak dostával Furch více prostoru. "On se pak Denis zranil, takže jsem chytal třeba nějakých deset zápasů v řadě. Mám tedy víc odchytáno, ale pořad se tak nějak střídáme. V KHL je těch zápasů ale hodně," popsal svou pozici v Omsku.

Sám si zvyká na jiné vytížení během zápasů než ve Slavii. "Ze Slavie jsme byl zvyklý mít hodně zákroků. S Omskem se většina zápasu odehrává v soupeřově pásmu. Hrozí spíš takové nepříjemné protiútoky, což já nemám moc rád, zvykám si na to," uvedl Furch. Stejně jako on ani Kostin nechybí v nominaci Ruska na Karjalu. "Dobře se sešlo. Je to takové vtipné, že z jednoho mančaftu tu jsou oba dva gólmani."

V Omsku si při svém prvním zahraničním angažmá zvyká život v jiné zemi a přiznává, že jej v Rusku některé věci stále překvapují.

"Nejvíc je to asi provoz na silnicích. Máme naštěstí řidiče, já bych tam asi za volat nesedl," naznačil, že se se nechce pouštět do dobrodružství na ruských silnicích. Už se také chystá na krutou zimu na Sibiři. "Oblečení jsme si nakoupili a říkali, že je do minus 30 stupňů. Tak uvidíme, jestli to bude stačit."

V Omsku působí spolu s krajany Michalem Kempným, Vladimírem Sobotkou a Martinem Eratem. "Já tam mám i přítelkyni, takže když je volný čas, tak se člověk zabaví. Pro přítelkyni je to horší. Ale našla si tam holku, která se chce učit česky, a ona ji učí rusky. Má těžší se zabavit celý den, protože doma měla tenisovou školu, takže byla dost vytížená," dodal Furch.