"Švédové nám taky sestavu dopředu neprozrazují. My gólmani to víme, ostatní se to dozvědí v den zápasu a nemohou s tím mít žádný problém. Trenér nějak rozhodl, řekl nám to na poradě, která trvala asi pět minut. Snad to bude šťastná volba," řekl novinářům Štěpánek.

Kovář také nechtěl na otázku, co bude dělat ve čtvrtek ve 20:15, jasně odpovědět. "Budu sledovat úvodní buly mezi Plekancem a asi Zetterbergem. Z jakého úhlu, to uvidíme až při zápase. My víme, jak to bude, ale máme to mezi sebou. Nikdo jiný o tom neví. A tak to zůstane až do zápasu," uvedl českobudějovický gólman.

Pětadvacetiletý Štěpánek chytal na turnaji, na kterém měl být původně jedničkou, proti Švédsku (1:4), Itálii (6:0) a Německu (8:1). O dva roky mladší Kovář dostal důvěru ve čtyřech zápasech a připsal výhry nad Dánskem (2:0), Norskem (4:3 po samostatných nájezdech) a Lotyšskem (3:1) a porážku s Ruskem (0:2). Na rozdíl od Štěpánka nemá žádné zkušenosti ze zápasu se Švédy. Hadamczik během turnaje prohlásil, že bude gólmany volit i podle soupeře.

Nejbližší rozhodnutí znají

Výsledek schůzky trenérů s gólmany se nemá dostat na veřejnost, i když spoluhráči v týmu i příbuzní jej už zřejmě znají. "Pár lidem to řeknu. Myslím si, že spoluhráči vědí, že nesmí nic vyzrazovat. A nevěřím, že kdybych řekl bráchovi třeba: 'Hele, bude chytat mladý Mrázek', tak by to někam volal do novin," naznačil Kovář, že jeho sourozenec Jan, který byl součástí týmu, už rozhodnutí zná.

"Tají se to asi nejvíc před médii. Možná kluci v týmu to ví, já to řeknu doma. Proč by moji blízcí nemohli vědět, jestli chytám nebo nechytám?" uvedl Štěpánek.

Kovář si nemyslí, že by nejistota kolem brankářského postu byla proti Švédům nějakou zbraní. "Nevěřím, že se Švédi budou připravovat na gólmany. Myslím, že se budou asi soustředit na svou hru a to samé budeme dělat my," prohlásil. "Možná tím (trenéři) nechtěli toho gólmana zatěžovat, aby po něm novináři tolik šli a aby měl klid pro sebe," dodal Kovář.

16 hráčů z NHL

S podobnou situací prý zkušenost Kovář má. "Vím, že spousta trenérů třeba v Kanadě dělala to, že i do rozbruslení těsně před zápasem nastupoval do branky jako první náhradní gólman. Já si ale nedokážu představit, že bychom tím třeba u nás v Budějovicích někoho zmátli," řekl Kovář, který chytal v zámoří v juniorské OHL.

Podle obou budou Švédové pro gólmana nebezpeční. "Mají šestnáct hráčů z NHL, jejich tým by asi aspiroval na vítěze Stanley Cupu. Stačí se na ty jména podívat. Asi to bude hodně těžké, ale pro každého hokejistu je sen hrát takového zápasy. Na takové zápasy se potom vzpomíná. Hlavně, když dopadnou dobře," řekl Kovář.

Štěpánek si už zápas se Švédy na turnaji vyzkoušel. "Chodí do předbrankového prostoru, hlavně Franzén je tam nepříjemný. Hodně cloní, jsou důrazní a mají výborné přesilovky," prohlásil. Nachystat se na důležitý zápas, který se hraje až pozdě večer, podle něj není problém. "Ten den je delší, ale není to nepřekonatelný problém. Spíše mi přijde nešťastný systém, že hrajeme opět se Švédy. Třeba to bude tak, že jsme prohráli první zápas a druhý vyhrajeme," dodal gólman Petrohradu.