Kouče českých hokejistů Aloise Hadamczika sice ještě nepřebolelo zklamání ze sobotního semifinále se Slovenskem, ale byl šťastný, že jeho tým na závěr mistrovství světa v Helsinkách zvládl bitvu o bronz s domácím Finskem.

"Je ve mně pořád hořkost, že jsme mohli hrát finále a ten zápas jsme prohráli, ale takový je život. Proto jsem dneska po tom velkém zklamání rád. Bylo na mé straně i u hráčů a jsem rád, že se z toho vyspali, semkli se a bojovností dokázali, že medaili pro sebe i celý národ chtějí. Předvedli perfektní hru," pochválil Hadamczik tým po výhře 3:2.

Motivace týmu na duel o 3. místo začala až v neděli. "Včera jsme neříkali vůbec nic. Měli jsme všichni takového bobříka mlčení. Dneska jsme se potkali u jídla, udělali jsme přípravu na utkání, řekli jsme si, co to utkání vyžaduje," popsal kouč.

Češi od roku 1992, kdy se začalo hrát play off, už pošesté z osmi duelů o bronz uspěli. Proti Finsku skvěle zvládli úvodní třetinu, ve které se ubránili náporu a pak získali vedení 3:1. "Věděli jsme, že když budeme zachytávat jejich útoky ve středním pásmu, tak budeme mít protiútoky," popsal taktiku Hadamczik. Ve třetí třetině se jeho tým třikrát bránil v oslabení, Finové snížili, ale pak už další dvě přesilovky neproměnili.

Hadamczik ocenil obětavou práci Koukala

"Rozhodčí se během zápasu celkem nepletli do hry, i když tam byly sporné zákroky. V závěru se do té hry pletli a bylo to pro nás hodně složité," okomentoval Hadamczik výkon sudích Bulanova s Kurmannem. Ocenil práci Petra Koukala. "Dostal včera kolenem na koleno a hrál. Chodil do čtyř a nechal tam snad úplně všechno, co v něm bylo. To samé platilo i o dalších hráčích."

Celé mužstvo ocenil za vystoupení v turnaji. "Hráčům chci poděkovat. Byla to velmi dobrá parta kluků, která se lepšila zápas od zápasu, každý šel na maximum. Potkala nás nějaká zranění. Nejdříve nám vypadl Kutlák, pak přišlo zranění Erata a Michálka, který s tím problémem hrál už asi tři zápasy. V semifinále nám Erat hodně chyběl," uvedl na adresu útočníka Nashvillu, který jako jediný z týmu chyběl na ledě při předávání medailí.

V nejbližších dnech se Hadamczik, jemuž se během turnaje narodilo čtvrté vnouček, chystá především odpočívat. "Příprava byla hodně dlouhá, člověk chce každý zápas vyhrát, bylo to vyčerpávající. Teď pokud nezapřu narozeniny, tak budu slavit," smál se kouč, který má 20. června šedesátiny. Bronz má jako dárek, i když chtěl cennější kov. "Chtěl jsem být náročnější, ale buďme rádi, že český tým třetí rok za sebou veze medaili," dodal Hadamczik.