Jak že dal druhý gól na MS v životě? "S Jirkou Novotným jsme to tam rvali, naštěstí se přede mnou otevřela brána a dorazil jsem to," popsal Hertl. "Pak jsem měl druhou šanci, škoda. Kdybych puk zvedl, byl to gól. To je opět to moje nedávání," řekl k zakončení, které skončilo v lapačce Tima Thomase.

Zpytovat svědomí ale nemusel nikterak dlouho.

"Naštěstí kluci dali brzy gól. Dneska nám přesilovky hodně pomohly. Bohužel ale na úkor Vládi Sobotky," připomněl Hertl zranění spoluhráče, kterého vyřadil ze hry zákrok Justina Abdelkadera, jenž dostal trest na pět minut a do konce zápasu.

Nečistý hit by potrestali i v NHL

"V té přesilovce jsme potřebovali dát aspoň jeden gól, protože byla pět minut. Dali jsme dva a jeden nám ještě neuznali. Zase nám pak ale nevyšel závěr. Je to škoda, ale hlavní je, že jsme vyhráli," řekl Hertl.

Zákrok amerického kapitána odsoudil. "Byl jsem před bránou, bylo tam břevno. Pak se otočím a vidím, jak Vláďa leží. Vůbec jsem nevěděl, co se stalo. Viděl jsem to až ze záznamu. Šel mu na hlavu, bylo to od něj pěkně hnusný," prohlásil útočník San Jose.

"Hodně nečistý hit. Za tohle by dostal suspendaci i v NHL," kritizoval hráče Detroitu.

"Je mi 'Soba' hrozně líto a doufáme, že bude v pořádku. On je to silnej kluk a vždycky se do dalšího zápasu oklepe. Tak snad to bude zase platit a bude v pořádku, protože ho v semifinále určitě moc potřebujeme," uvedl Hertl.

Chyba. A na konci úleva a radost

Kromě neproměněné příležitosti měl v utkání i další slabší chvilku při druhém gólu Američanů a byl si jí dobře vědom. "To byla moje chyba, beru to na sebe, protože jsem šel moc dolů, pak jsem se vracel a nezachytil křížnou přihrávku," popsal Hertl.

Závěr, kdy se Američané dostali na dostřel jediného gólu, přinesl ještě hodně dramatickou zápletku. "Bylo to nepříjemné a všichni jsme koukali na setinky, jak ubíhají na časomíře. Při závěrečné siréně to byla úleva a zároveň radost. Já už se osobně moc těším na další zápas, bude to moje první semifinále. Loni to nevyšlo, tak se hrozně těším," hlásil Hertl.

Základním stavebním kamenem byl podle něho výkon gólmana Alexandra Saláka.

"Od začátku chytá výborně, má fazónu. Hlavně jemu vděčíme za to, že jsme se dostali až sem. Věřím, že nás podrží i dál, protože chytá fakt fantasticky. S přehledem, v klidu, počká si, nepanikaří."