"A to i s úroky. Bylo by to hezké. Už nemají Forsberga, ale mají tu jiné," řekl před čtvrtfinále novinářům Nedvěd. Švédská legenda tehdy rozhodla svým slavným zakončením jednou rukou o porážce Kanady 2:3 po samostatných nájezdech. "Byl to asi největší zápas v mé kariéře, hrál jsem o olympijské zlato. Odehráli jsme vynikající utkání, co si vzpomínám, tak jsme po třech nájezdech vedli 2:0. Říkal jsem si tehdy, že to už nemá kam uhnout. A ono to uhnulo."

Švédy předtím na turnaji porazil s Kanadou v základní skupině 3:2, ale další výhry na velkých turnajích se proti nim už nedočkal. V roce 1996 na Světovém poháru přišla porážka 0:3 a letos na šampionátu 1:4. Je mu jasné, že čtvrteční zápas je asi poslední šancí na odplatu. V kariéře se chystá pokračovat, ale start v národním týmu už reálně nevidí.

"Mně už bude za rok 41 let. Spíš půjde mládí vpřed. Ať už tohle mistrovství skončí jakkoliv, bude to můj konec," prohlásil Nedvěd s tím, že se předtím otázkou konce reprezentační kariéry ani nezabýval. Ta se po startu za Kanadu kvůli pravidlům Mezinárodní hokejové federace omezila s výjimkou Světového poháru jen na tuto sezonu.

Na klíčový zápas se těší. "Hlavně bude dobrá atmosféra. Bohužel bude většina diváků fandit Švédům, ale přesto je to lepší, než tu hrát před poloprázdnou halou," řekl liberecký útočník. "Švédové jsou vynikající mančaft, to je jedna osobnost vedle druhé. Abychom vyhráli, musíme hrát každý na sto procent a mít na své straně trochu štěstíčka. Bude to tě těžký zápas."

Bývalý hráč Vancouveru, St. Louis, New Yorku Rangers, Philadelphie, Edmontonu, Pittsburghu, Phoenixu či pražské Sparty ví, že český tým musí zachytit začátek zápasu. "Jakmile Švédové udeří první, tak dostanou ještě větší sebevědomí, které mají už tak dost velké. Dostanou do zápasu i diváky a to je přesně to, co nepotřebujeme," uvedl Nedvěd. "Potřebujeme co nejdéle 0:0 a dostat diváky mimo a vytvořit na ně nějaký tlak. Jakmile povedou, dodržují svou hru a ta je nepříjemná."

Podle něj vede cesta přes urostlé zadáky Švédska. "Chodí se přes ně těžké. Mají obrovské beky, hrají hodně fyzicky, ale chceme toho malinko využít. I když mají vynikající pohyblivost, na úkor své výšky nejsou tak mrštní. Když se vysekneme z rohu, tak potřebujeme hráče před brankou," prohlásil Nedvěd.

Rusové proti Švédsku uspěli i tím, že domácí tým vyprovokovali nedovolenými zákroky a potyčkami, ale to podle Nedvěda ve čtvrtfinále recept na úspěch není. "Byl bych hodně překvapený, kdyby se takhle nechali vyprovokovat v takovém zápase," myslí si. Přesilovky a oslabení prý budou rozhodovat. "Dobře víme, že speciální týmy rozhodují. Byli bychom rádi, kdyby se nám podařilo dát z nich gól," dodal Nedvěd.