Hokejisté New Jersey vyhráli v pátém utkání semifinále play off NHL i díky gólu Patrika Eliáše na ledě NY Rangers 5:3, ujali se vedení v sérii 3:2 na zápasy a dělí je jediná výhra od finále Stanley Cupu. Postup si mohou Ďáblové vybojovat v pátek před vlastními fanoušky.

Devils měli skvělý vstup do utkání a už po deseti minutách vedli 3:0. Domácí se však nevzdali, do první přestávky dokázali snížit a potom dvěma góly v úvodních minutách druhé a třetí třetiny vyrovnali na 3:3.

O vítězství New Jersey tak rozhodl až čtyři a půl minuty před koncem třetí třetiny Ryan Carter, u jehož gólu si připsal asistenci český obránce Marek Židlický. Výhru Ďáblů pak zpečetil Zach Parise v poslední minutě trefou do prázdné branky při power play Rangers.

Přestože vyhráli, vzhledem k průběhu zápasu označili někteří hráči Devils výkon týmu za jeden z nejhorších v letošním play off. "Myslím, že od našeho třetího gólu až do třetí třetiny to byla nejdelší pasáž v play off, kdy jsme nehráli vůbec dobře," uvedl Parise, který si připsal sedmý gól ve vyřazovacích bojích.

"Vůbec jsme nebruslili, nenapadali. Byl to jeden z našich nejhorších výkonů, ale nakonec jsme zápas dovedli do vítězného konce a to je jediné, na čem záleží," dodal Parise.

Eliáš: Tu výhru jsme ukradli

Cesta k výhře ale byla trnitá. Předsevzetí Devils hájit v třetí třetině co nejdéle těsné vedení 3:2 padlo už po sedmnácti sekundách, kdy Marián Gáborík po chybě brankáře Martina Brodeura vyrovnal. Gólman Devils vyjel do rohu kluziště, aby zastavil nahození Rangers, jenže po jeho zásahu se ke kotouči jako první dostal Gáborík a Brodeura vracejícího se do branky překvapil střelou od zadního mantinelu.

Brodeura však smolný vyrovnávací gól nezlomil a ve zbytku zápasu už neinkasoval. "Ztratit tříbrankové vedení a přesto dotáhnout zápas do vítězného konce, to myslím o našem týmu mnohé vypovídá," prohlásil Brodeur, jehož jméno fanoušci v zaplněné Madison Square Garden po třetím gólu posměšně vyvolávali. "To bylo skvělé! Byli fakt slyšet. Ale doufám, že pokud se sem ještě vrátíme na sedmý zápas, půjde jim to ještě lépe," řekl ironicky Brodeur.

"Jsme ve skvělé pozici. Hrajeme doma a výhra znamená náš postup," liboval si Eliáš, který se prosadil v páté minutě a svým čtvrtým gólem v letošním play off zvýšil vedení Devils na 2:0. "Myslím, že Rangers dnes odehráli možná nejlepší zápas v celé sérii, přesto jsme ho dokázali vyhrát. Tu výhru jsme dnes tak nějak ukradli. Ale příště musíme podat lepší výkon," dodal.

Devils, do jejichž sestavy se podruhé za sebou nevešel útočník Petr Sýkora, ještě nemají nic jistého. Rangers v letošním play off už třikrát dělila jediná porážka od vyřazení, pokaždé však dokázali zápas vyhrát a zachránit se.

"Zase musíme vyhrát. Není jiná cesta. Musíme si vzít všechno dobré z tohoto zápasu a v tom příštím to zopakovat. Ve druhé a třetí třetině jsme hráli opravdu velmi dobře. Pokud podáme stejný výkon i příště, určitě vyhrajeme," prohlásil brankář Henrik Lundqvist.

Výsledek semifinále play off NHL:

VÝCHODNÍ KONFERENCE- 5. zápas:

New York Rangers - New Jersey 3:5 (1:3, 1:0, 1:2)
Branky: 16. Prust, 21. Callahan, 41. Gáborík - 3. Gionta, 5. Eliáš, 10. Zajac, 56. R. Carter (Židlický), 60. Parise. Střely na branku: 28:17. Diváci: 18.200. Stav série: 2:3.