Dnešní čtvrtfinále MS proti Rusku jasně ukázalo, kde jsou meze reprezentace – porážka 0:3 byla zasloužená. Jasná.

Hlavní důvod? Češi vyhořeli v koncovce.

„Není to nic nového," uznal Jiří Kalous, asistent hlavního trenéra Josefa Jandače. Národní tým přitom do francouzské metropole odjížděl s odhodláním porvat se o cenné kovy, leč ideálnímu výkonu pokaždé něco chybělo.

Zleva čeští reprezentanti Jakub Voráček a Tomáš Plekanec, Andres Ambühl ze Švýcarska a český brankář Petr Mrázek.
Češi prohráli se Švýcarskem 1:3. Ve čtvrtfinále se utkají s Rusy

Až do konce trenéři neustále šachovali se složením útočných formací. Hledali, co zlepšit. Marně – gólové šance svorně zahazovali všichni hráči bez rozdílu. To si Češi mohli dovolit proti soupeřům v základní skupině, ale ve čtvrtfinále proti rozjetým Rusům to byla cesta do pekel.

„Začali jsme dobře, ale chyběl nám gól," řekl kapitán Jakub Voráček. Sborná skutečně vstoupila do dnešního mače ospale, rychle se však oklepala a po gólech Orlova a Kučerova vedla po první třetině 2:0. Studená sprcha pro české naděje. „Dohánět to z tohoto stavu už bylo těžké. Prohráli jsme čtvrtfinále a o tom to je," posteskl si Voráček.

Hokejisté Švédska (ve žlutém) proti Slovensku.
Smutek i úleva. Slováci na MS skončili nejhůře v historii, ale nesestoupí

Sborná se dostala na koně a ve druhé třetině nepustila soupeře téměř k ničemu. Favorit dominoval ve všem – v bruslení, v důrazu, ve střelbě. Ani výborné zákroky brankáře Pavla Francouze český obrat nenastartovaly. Naopak v 54. minutě uzavřel skóre Panarin a bylo vymalováno.

„Rusové hráli dobře dozadu a když už jsme šance měli, tak jsme je nedali. Očekávání bylo větší, vždy chceme přivést medaili. Neuhráli jsme ji, je to neúspěch," uznal Voráček.

Asi nic jiného necharakterizuje rozdíl mezi absolutní světovou elitou a českým nároďákem, jako je už zmiňovaná koncovka. Týmy jako Rusko či Kanada potřebují na vstřelení gólu mnohem méně šancí než Češi. Dnešek to jednoznačně potvrdil. Zaostávání bohužel pokračuje.

Česko-Slovinsko; 5:1
Češi spustili kanonádu, odnesli to matní Slovinci

„Český hokej prostě produkuje málo rozdílových hráčů," vystihl to útočník Jan Kovář. „Snaha tam byla, ale asi trochu chyběla šikovnost. Oni ty šance dali, my jsme je neproměnili. Věřili jsme, že můžeme jít dál, ten tým sílu měl. Bohužel jsme to neukázali," dodal Roman Horák, který má za sebou svůj premiérový šampionát.

Nováčků bylo v českém týmu dost a nezklamali. Kromě Horáka se dařilo třeba Janu Ruttovi, dnešní zápas výborně zvládl Robin Hanzl. Snad právě tohle je blýskání na lepší časy.

„Je to investice do budoucnosti. Ti hráči sbírali zkušenosti, dostávali šance a to je pro ně nedocenitelné," uvedl Kalous. Otázka je, zda právě mistrovství světa je to pravou scénou, kde zkoušet budoucí lídry. Faktem zůstává, že předpokládaní tahouni nedokázali v rozhodujících chvílích dnešního mače zavelet k útoku a zápas alespoň zdramatizovat. Hořké loučení…

Jakub Jeřábek
Rusové jsou silní, ale to my snad taky, říká Jeřábek před klíčovou bitvou