"Na nejbližším dubnovém jednání výkonného výboru Filip Pešán předloží návrh realizačního týmu, se kterým chce spolupracovat," řekl tiskový mluvčí hokejového svazu Zdeněk Zikmund.

Čtěte také: Lídr Vítkovic Olesz před play-off: Snad se už i já konečně trefím

Vítkovický kouč Petr přešel ke dvacítce od výběru do 18 let, se kterým získal na světovém šampionátu v roce 2014 stříbrnou medaili. Na juniorském mistrovství světa se mu na tento úspěch nepodařilo navázat, česká dvacítka vypadla vždy ve čtvrtfinále.

Devětatřicetiletý Pešán v minulosti vedl dva roky národní tým do 19 let, od roku 2015 se ale plně soustředí na angažmá v Liberci, kde je hlavním trenérem i sportovním ředitelem. V minulé sezoně dovedl Bílé Tygry k historickému triumfu v nejvyšší soutěži, v tomto ročníku Severočeši znovu ovládli základní část extraligy.

V klubu může Pešán působit i v příští sezoně souběžně s reprezentačním angažmá. "Není to na překážku," řekl Zikmund.

Pešán již naznačil, že má v plánu působit u národního týmu i v Liberci. "Je pro mě velkou ctí a výzvou pracovat s budoucností českého hokeje, zároveň se však samozřejmě jedná o velký závazek. Vím také, že se tato funkce bude zároveň určitým způsobem překrývat s mou pozicí v klubu, zejména pak v období mistrovství světa a během kempu před ním," uvedl Pešán na libereckém webu s tím, že mužstvo Bílých Tygrů při jeho absenci bez problémů zvládne vést asistent Karel Mlejnek.

Nepřehlédněte: Sešívaná óda na radost. Slavia může být po šlágru hrdá na fanoušky