Nejlepší střelec zámořské NHL Steven Stamkos z Tampy Bay neposílí hokejisty Kanady na mistrovství světa. Přestože vyšetření magnetickou rezonancí pochroumaného ramena u dvaadvacetiletého útočníka neodhalilo žádné vážnější poškození, Stamkos se rozhodl pozvánku do reprezentace odmítnout.
    
"Nechám rameno odpočinout," řekl deníku Tampa Tribune Stamkos, který se stal se 60 góly suverénně nejlepším střelcem NHL o deset branek před Jevgenijem Malkinem z Pittsburghu a získal podruhé v kariéře Maurice Richard Trophy.
    
V produktivitě skončil dvaadvacetiletý útočník s 97 body druhý o 12 bodů za Malkinem. Kanadu už reprezentoval na světových šampionátech v letech 2009 a 2010, přičemž při prvním vystoupení ve Švýcarsku získal stříbro.
    
Naopak tvořící se kádr Javorových listů doplní loňská jednička draftu Ryan Nugent-Hopkins, jenž měl také potíže s ramenem, ale dostal od Edmontonu povolení ke startu. Brzy devatenáctiletý talent se stal s 52 body za 18 gólů a 34 přihrávek druhým nejproduktivnějším nováčkem NHL. Kvůli zranění chyběl od začátku ledna do konce února celkem ve 20 utkáních.
    
"Je pro mě velké ocenění, že jsme byl osloven. To jsem si vždycky přál," řekl Nugent-Hopkins k možnosti reprezentovat Kanadu na velké mezinárodní akci. Nově je v kádru také jeho spoluhráč, brankář Devan Dubnyk.
    
Aktuálně má Kanada v kádru deset útočníků, čtyři obránce a dva brankáře. Už dříve přijali pozvánku gólman Cam Ward z Caroliny, zadáci Jay Bouwmeester z Calgary, Dion Phaneuf z Toronta, P.K. Subban z Montrealu, Marc Methot z Columbusu a útočníci Corey Perry s Ryanem Getzlafem z Anaheimu, Andrew Ladd s Evanderem Kanem z Winnipegu, John Tavares z New Yorku Islanders, Jeff Skinner z Carolina, Jordan Eberle z Edmontonu, Jamie Benn z Dallasu a Ryan O'Reilly z Colorada.