„Přes agenta jsem byl kontaktovaný, že Sparta má hodně omlazenou obranu a chtěli by zkusit získat někoho zkušenějšího. Tím to celé začalo. Já jsem hledal tým, kde by bylo možné hrát, a tahle nabídka přišla v pravý čas a hodně mi vyhovovala,“ vyjádřil se Zbyněk Michálek pro klubový web Sparty.

Po uplynulé sezoně se sice nechal slyšet, že uvažuje o ukončení aktivní kariéry, ale nakonec se rozhodl pokračovat v hokejové kariéře.

„Nebylo to lehké rozhodování kvůli rodině a dětem, ale mám hokej rád a chtěl jsem pokračovat. Další věc je, že mě láká zabojovat o účast na olympijských hrách. I to je pro mě velká motivace, to přiznávám,“ tvrdí. „Napřed ale musím začít hrát a odvádět dobré výkony ve Spartě, pak se můžeme bavit o dalších věcech. Aktuálním cílem je zapadnout do týmu a pomoci Spartě co nejlepšími výkony na ledě,“ doplnil.

Vzpěrač Jiří Orság.
Vzpěrač Orság: Kvůli dopingové aféře mám šanci na medaili

Rodák z Jindřichova Hradce začínal s hokejem ve Vajgaru, kde působil až do dorostu, poté hrál juniorskou extraligu v dresu Karlových Varů a odtud už se vydal do zámoří.

Zkušený zadák se ze zámoří vrací po dlouhých sedmnácti letech, v NHL nasbíral 810 zápasů. V nejslavnější soutěži působil v Minnesotě, kde si v lednu 2004 připsal premiérový start v NHL, dále Phoenixu, Pittsburghu, St. Louis a naposledy znovu v Arizoně (dřívější Phoenix). Uplynulou sezonu strávil především na arizonské farmě v Tucsonu v AHL.

Za reprezentaci nastoupil k 49 utkáním a s národním týmem získal na MS stříbrnou medaili v roce 2006 v Lotyšsku a bronz v roce 2011 v Bratislavě. Dvakrát startoval na olympiádě (2010 a 2014), zahrál si i loni na Světovém poháru v Kanadě.

Jihlava - Sparta.
Extraliga po 15. kole: Chomutov se trápí. Zabrali Tygři a ovládli derby