Při přímém přestupu z české extraligy tak kluby získají 260.000 dolarů (6,5 milionu korun), při takzvaném nepřímém 30.000 dolarů (754.000 korun). Pokud by v létě se zámořskými kluby podepsalo smlouvu více než deset hráčů, zvýšila by se základní částka na 350.000 dolarů (8,8 milionu korun).


Zástupci evropských zemí v minulých měsících jednali s představiteli NHL o podmínkách nové smlouvy. Pandemie koronaviru a přerušení zámořské soutěže ale vše zkomplikovaly.

Brankář Calgary David Rittich v utkání proti Torontu.
Nejen Hašek v NHL zářil. Tři čeští gólmani mezi nejlepšími posledního desetiletí


"Chtěli jsme docílit vyššího plnění, ale momentálně se smlouva ocitla z pohledu NHL na vedlejší koleji. Dostali jsme tak nabídku na prodloužení původní sedmileté smlouvy, s čímž souhlasilo všech čtrnáct extraligových klubů a smlouvu jsme tak podepsali," řekl ČTK generální sekretář ČSLH Martin Urban.


Stejně jako zástupci českého hokeje smlouvu s NHL o rok prodloužily i Bělorusko, Dánsko, Finsko, Francie, Lotyšsko, Německo, Norsko, Rakousko, Slovensko, Švédsko a Velká Británie. Nově se k dohodě připojilo Švýcarsko.


"V minulosti jsme mezi účastníky smlouvy chyběli a přicházeli tak o značné finanční prostředky. Po několikaletém úsilí se smlouvu podařilo uzavřít v roce 2013, přičemž naše kluby získaly od té doby za přestupy hráčů téměř 260 milionů korun," uvedl prezident hokejového svazu Tomáš Král v tiskové zprávě.

Jonathan Huberdeau (11) a Jaromír Jágr (68) slaví gól v síti Tampy Bay.
NHL se znovu rozjíždí. Ve hře bude i nováček ze Seattlu