Samotný útočník si s tím nedělal těžkou hlavu. A teď začíná všem ukazovat, že místo v elitní soutěži pro něj rozhodně je.

Naposledy zazářil v pátek, kdy jej chválili snad všichni z jeho Anaheimu. „Byl pořád u puku, měl šance," vykládal kouč Randy Carlyle.

Přitom pro 21letého hokejistu nezačalo střetnutí s Arizonou dobře: nejdříve ošklivě narazil do mantinelu. Pak se ale vrátil a v prodloužení svému týmu vystřelil bod navíc.

Čtěte také: Kempný se v NHL zatím novinářům vyhýbá. Utíkám ze šatny, směje se

Po utkání tedy určitě převládá spokojenost, že?
Samozřejmě. Chtěli jsme vyhrát hned v základní hrací době, bohužel jsme dostali gól na 2:2 a museli jsme o dva body zabojovat až v prodloužení. Prodloužení jsme zvládli po dlouhé době, což je také pozitivní.

Vítězný gól byl tak trochu prapodivný…
To je pravda. Já původně chtěl, aby gólman podržel puk, ale on se rozhodl rozehrávat, tak jsem do toho poté jen tak ledabyle plácnul a naštěstí to tam spadlo.

Na draftu si vás i přes velká očekávání vybral Anaheim až v sedmém kole a teď rozhodujete zápasy v NHL…
Moje cesta sem byla poněkud zvláštní. Předpoklady na draftu byly vyšší, týmy z NHL se zřejmě bály si mě vybrat, protože jsem ještě nebyl dost vyspělý… Ale jsem rád, že teď každým zápasem ukazuju, že na to opravdu mám.

Pomohly vám zkušenosti z nižší soutěže AHL?
Jednoznačně. Otrkal jsem se tam, přestože jsem byl dlouho zraněný.

Čtěte také: Splní si sen? Jsem do hokeje blázen. Proto chci hrát NHL, říká Buchta

Jak se vám líbí Anaheim jako město?
Super, stejně tak San Diego (pozn.: v San Diegu je farma týmu Anaheim Ducks). Prostě Kalifornie, naprostá bomba. Vždy, když jsme byli na tripu v Kanadě, tak to bylo hrozné, všude strašná zima. Ten sníh je příjemný tak maximálně na týden, pak už ne. Je skvělé se vrátit sem do tepla. Tak mě napadá, že už bych se měl jít konečně s kluky podívat do Disneylandu. (rozesměje se od ucha k uchu)

Jste v kontaktu s bratrem?
Pořád, každý den si píšeme, občas si i zavoláme. Na mistrovství světa juniorů to měli těžké, bratrovi se turnaj povedl i po tom zranění, kterým si prošel.

Mnozí hráči z Evropy mívají na začátku problém s angličtinou. Co vy?
Každý den se učím. Vlastně mi nezbývá nic jiného, než se to naučit, protože tady není žádný Čech, což mi svým způsobem pomáhá, protože mě to nutí mluvit anglicky. Všichni se mi tady ale snaží pomoci, jak spoluhráči, tak trenéři.

Jak zvládáte to dlouhé cestování?
Já jsem sem jel s vědomím, že se bude hodně cestovat, ale že to bude až takové, to jsem vážně nečekal. První tři týdny jsem z toho byl pořádně mimo. Teď už jsem si zvykl.

I na to velké tempo, ve kterém tato liga funguje?
Je to znát, ne, že ne. V AHL tolik zápasů také není, tam se hrají většinou dva tři zápasy za sebou a poté je čtyři pět dní volno. Oproti extralize je to naprosto neporovnatelné. Musí se hodně regenerovat a spát.