Kärpät loni sice po porážce na ledě Frölundy 2:4 smazal doma ztrátu, ale po výsledku 3:1 v základní hrací době rozhodl o postupu v nastavení obránce Erik Gustafsson. "Byli jsme loni blízko, ale oni byli lepší," řekl obránce finského mistra Lasse Kukkonen oficiálním stránkám Ligy mistrů.

Letos Oulu vyřadilo v semifinále známého soka Lukko Rauma a jako nejlepší tým soutěže se stalo pořadatelem boje o zlato.

Oulu i Frölunda jsou v ligových soutěžích shodně na druhém místě a čtyřiatřicetiletý finský reprezentant ví, že soupeř má sílu.

"Mají opravdu skvělý tým, asi ještě lepší než loni. Musíme věřit, že využijeme domácího prostředí a budeme ve formě. Je to pro nás výzva, chceme je samozřejmě porazit," dodal Kukkonen.

Nastoupit může za Kärpät i zkušený obránce Joni Pitkänen, který se vrátil k hokeji po vážném zranění paty a dva a půl roku trvající pauze. Bývalý hráč Philadelphie, Edmontonu a Caroliny poprvé hrál v sobotu v Kuopiu.

Frölunda, jež prošla do finále přes švýcarský Davos, má před sokem také respekt. "Kärpät je silné mužstvo jako my se čtyřmi kvalitními lajnami. Dvakrát za sebou vyhrál ligu a je to nejlepší finský tým," řekl americký útočník Ryan Lasch, který vládne bodování švédské ligy.

Devětadvacetiletý Lasch potvrzuje formu i v Lize mistrů. S 15 body z 12 zápasů vede produktivitu a je spolu s gólmanem Samim Aittokalliem z Oulu a útočníkem Andresem Ambühlem z Davos kandidátem na cenu pro nejužitečnějšího hráče, jejíž držitel bude vyhlášen při finále.

"Je to příjemné, ale musím připomenout, že za nominaci vděčím spoluhráčům a také fanouškům, kteří hlasovali. Samozřejmě bych vyměnil individuální ceny za trumf v Lize mistrů," uvedl Lasch.

Sílu Oulu Lasch dobře zná, protože hrál ve Finsku za Pelicans Lahti a TPS Turku. "Ale my bychom se neměli moc soustředit na ně. Budeme chtít hrát svou hru a vytěžit výhodu z toho, že jsme rychlejší mužstvo," doplnil Lasch.

Loni přestoupil do Frölundy těsně před finále, v kterém ale kvůli startu za z TPS Turku nemohl nastoupit. Jeho noví spoluhráči tehdy v Lulee promarnil vedení 2:0 a po čtyřech inkasovaných gólech v závěrečné třetině prohráli 2:4. "Je pro nás velká motivace teď uspět," dodal Lasch.