Za dva dny proti Litvínovu se už však v plné zbroji a gólem podílel na vítězství 6:2. Nová role ho, zdá se, pořádně nabudila. „Je to paráda. Užívám si to, je to krásné. Jsem rád, že jsem mohl i dát gól a mohl jsem to oslavit takhle. Budu si to doufám užívat celý život,“ uvedl Lakatoš, který si oslavu trefy nechystal.

„Jen jsem zahoupal rukama. I kdybych se neradoval, všichni vědí, že tenhle gól je pro syna. Tak to je,“ dodal útočník, který tak bude dnes chybět Ostravanům v Třinci.

Potěšilo vás, že jste pro utkání na Spartě dostal volno a mohl být u porodu?

Že jsem tam mohl být, to pro mě znamená hodně. S trenéry se dalo fantasticky domluvit, umožnili mi, abych nemusel jet na Spartu a mohl být s partnerkou. Stát při ní a mít tento okamžik do smrti vyrytý v srdci. Ale celkově je toho hodně. Zápasů v extralize, tréninky, do toho porod a teď reprezentace. Je to všechno strašně rychlý. Takový je náš život, nikdo se neptá, dělám svoji práci. Jsem strašně vděčný, že se můžu podívat.

Neměl jste dilema, jestli rodina nebo reprezentace?

S partnerkou jsme to řešili. Říkal jsem, že uvidíme podle porodu. Jestli bude vše v pořádku, tak by to pro mě byla dobrá příležitost a šance odletět. Ale taky jsem řekl, že rodinu upřednostním vždycky, Tak to je, nebudu lhát. Když bude problém, vždy budu s rodinou. Partnerka mi řekla, ať tam jedu a něco předvedu.(směje se)

Asi tomu pomohlo, že oba zůstali stále v nemocnici, viďte?

Ano, je to lepší, že je nemusím opouštět, když jsou ještě v porodnici.

V reprezentaci potkáte svého bývalého trenéra z Liberce Filipa Pešána. Už vám stihl naznačit, co od vás očekává?

O tom jsme se ještě nebavili, to asi přijde až na místě. Na mítinku mi to sdělí a budu plnit svou práci.

Utkání 27. kola hokejové extraligy: HC Vítkovice Ridera - HC Litvínov, 13. prosince 2020 v Ostravě. (zleva) Radost Vítkovic (Nicolas Werbik z Vítkovic, Marek Kalus z Vítkovic, Alexandre Mallet z Vítkovic.)
Vítkovice zbavily Godlu kouzla, využily přesilovky a po sedmi zápasech vyhrály

Pojďme ještě k Vítkovicím. Proti Litvínovu jste téměř zdvojnásobili úspěšnost přesilovek v sezoně. Hodně jste se na ně po příchodu nových trenérů zaměřili?

Opravdu to trénujeme, pracujeme, snažíme se o tom mluvit. A teď to vyšlo. Je to paráda. Ty zápasy se lámou v přesilovkách a nás vždycky dostávaly pod tlak, že jsme si nic nevytvořili. Tentokrát tam bylo spoustu střel, tři góly, to je paráda. Hlavně, aby to tak pokračovalo a ty góly budou přibývat.

Hrajete je jednodušeji?

V jednoduchosti je krása. Stačí jednou dvakrát nahrát a vystřelit. Pak když se tam něco otevře, tak tam máme kluky, kteří to umějí perfektně nahrát. O tom to je. Hlavně jednoduše a co přijde, s tím si musíme poradit.

Tři góly z početních výhod ve Vítkovicích asi nepamatujete, že?

(zasměje se) No, tak… Asi máte pravdu. Díky bohu jsme si přesilovkama pomohli. Potřebovali jsme to už.

Po sedmi prohrách jste vyhráli, jak moc si oddechli?

Perfektní, hráli jsme dobře. Věděli jsme, že Litvínov hrát včera zápas. Věděli jsme, že na ně musíme vlítnout, hrát dobře, nerozebírat předchozí zápasy a jít si za výhrou, kterou tak potřebujeme a kterou jsme urvali.

Noví trenéři jsou u týmu týden, změnili toho hodně?

Pokaždé, když přijdou noví trenéři, tak je to jiné. My se musíme koukat jenom dopředu a doufám, že to bude dobré. Ty tréninky, co teď máme, vypadají velice slušně. Zápasy taky, i když jsme první dva prohráli. Musíme jít krůček po krůčku k tomu, abychom na konci sezony předvedli nějaký výsledek.

Utkání 17. kola hokejové extraligy: HC Vítkovice Ridera - HC Sparta Praha, 13. listopadu 2020 v Ostravě. (Zleva) Rostislav Marosz z Vítkovic a David Němeček ze Sparta.
Pět gólů a sedmá porážka za sebou! Vítkovice nestačily na Spartu