Kdo mohl čekat takovou jízdu Ostrovanů letošním ročníkem? Vždyť v létě odešel dlouholetý kapitán John Tavares, jediná skutečná hvězda klubu. Na Long Island ovšem dorazila jiná zvučná posila. Nikoli do hráčského kádru, nýbrž na lavičku. Barry Trotz se po zisku Stanley Cupu překvapivě rozloučil s Washingtonem. Spolu se zkušeným manažerem Louem Lamoriellem evidentně vytvořili silnou dvojici.

Letní tahy tomu nijak nenasvědčovaly. Za Tavarese nepřišla žádná zvučná náhrada, nýbrž jen dělník ledu Leo Komarov a v posledních letech s formou se potýkající Valtteri Filppula. „Vím, že některé podpisy tohoto léta nebyly tak sexy, jak by si média nebo fanoušci představovali. Jenže byly klíčové. Kluci jako Leo a Valtteri jsou lídry a profesionály,“ prohlásil Trotz.

Defenzivní králové

Šestapadesátiletý expert proměnil Islanders nebývalým způsobem. Z týmu, který loni inkasoval nejvíce branek ze všech za posledních třináct let, se stalo nejlépe bránicí mužstvo v lize. „Je to neskutečný obrat. Barry udělal výbornou práci, když zavedl systém, který je lehce pochopitelný a nejsou v něm žádné šedé zóny. Každý ví, co má dělat. Skvěle nás ho naučil a hráči jej stejně dobře pochopili. Víme, co od sebe očekávat, a na tom stavíme,“ řekl Jordan Eberle.

Michal Řepík na tréninku hokejové reprezentace.
Slovan mi pořád dluží, přiznává hokejista Řepík. Bratislava jej i tak láká

Zkušený útočník si letošní jízdu velmi pochvaluje. „Jde o nejlepší tým, v jakém jsem kdy hrál. Táhneme za společný provaz, nerozlišujeme první nebo čtvrtou lajnu. Síla mužstva je právě v soudržnosti,“ dodal autor devatenácti branek.

Eberle má naprostou pravdu. Po Tavaresově odchodu není v sestavě hráč, který by vynikal nad ostatní. Nejproduktivnější muž týmu Matthew Barzal je až 66. v tabulce kanadského bodování. Nejlepšího střelce Anders Leeho najdeme na hranici padesátky celé NHL.

Přispět trefou ale dokáže každá lajna. Na kariérní maximum se dostal třeba bojovník Casey Cizikas s dvaceti góly, nejlepší střelecká čísla za posledních pět sezon má již zmiňovaný Filpulla.

Jedním z hlavním příběhů je však ten brankářský. Robin Lehner byl loni v procentuální úspěšnosti 48. z 51 gólmanů, kteří odchytali více než 25 zápasů. Letos je čtvrtý z 53 brankářů. Jeho vzepětí je o to úchvatnější, když si připomeneme podzim, kdy přiznal, že trpí bipolární poruchou, a ještě do loňského roku se pral se závislostí na alkoholu a lécích.

Čeští para hokejoví reprezentanti
Tvrdá dřina para hokejistů. Nejdřív posilovna, pak trénink s olympijským vítězem

A co hlavní strůjce úspěchu Trotz?

Ten zůstává skromný. Přestože jeho rukopis je jasně znát. „Všechen kredit patří hráčům. Kdyby neuvěřili v naši cestu, tak žádný kouč na světě nemá šanci cokoli udělat,“ popisoval muž, jenž patří k nejlepším trenérům soutěže.

V březnu se jako teprve čtvrtý kouč v historii NHL přehoupl přes hranici osmi set výher. Svou pokoru ukázal i tehdy. „Byla to nejmenší věc, na kterou jsem myslel,“ říkal po jubilejní výhře. I díky jeho práci Islanders obsadili jednu příčku určenou pro vyřazovací boje. „Viděl jsem předpovědi, které nás pasovaly na třicáté místo v lize. Je hezké všem ukázat, že se mýlili,“ vystihl situaci Newyorčanů útočník Barzal.

A pohádka z Long Islandu může pokračovat v play-off.

Jakub Vrána oslavuje gól v dresu Washington Capitals
Nespravedlivý systém? V NHL vrcholí boj o postup