Oba byli blízko splnění tohoto přání již před rokem, ale tehdy jim osud nepřál.

Společnou účast na turnaji nechtějí zakřiknout. Zvláště Jan, hráč Magnitogorsku.

"Ještě to není stoprocentní. Loni už to také tak vypadalo a potom onemocněl, takže nechci předbíhat. Ale bylo by to samozřejmě strašně hezký," přitakal Kovář.

On sám si ale nakonec na severu Evropy zahrál a poprvé prožil na ledě atmosféru MS. "Nevím ale, jak moc to pomůže. Je tu nový trenér, nový systém hry, v přípravě jsem vlastně nic neodehrál. Tak jsem zvědavý, jak to bude vypadat," přemítal Kovář. "Ale těším se strašně moc. A to je asi to nejdůležitější, že má člověk chuť," dodal odhodlaně.

Centr, nebo křídlo? Je to jedno

Sestava se mu zamlouvá. "Češi budou mít za všech okolností silný tým, ať se děje, co se děje," domnívá se Kovář, jenž by ve srovnání s loňskem mohl mít o dost výraznější roli. "Nad tím člověk nemůže přemýšlet. Je tu naopak hodně centrů, tak teprve uvidíme, jak to bude." Při přetlaku centrů je ale připraven jít případně na křídlo. "V poslední době jsem hrál spíš hlavně centra, ale když trenér řekne, že půjdu na křídlo, tak půjdu na křídlo. Rozhodně nebude žádný problém," ujistil 24letý Kovář.

V Bělorusku by se mohl teoreticky potkat se spoluhráčem z útoku a nejužitečnějším hráčem play off KHL Sergejem Mozjakinem. Zatím ale není zřejmé, zda dres sborné oblékne. "Mozjakin měl během play off nějaké zdravotní potíže, tak nevím, jestli pojede. Bylo to na něm při hře vidět," prozradil s nadsázkou.

Oslavy už nechal za sebou. "Abych se přiznal, tak jsem ani tolik neslavil, protože jsem hned v pátek odlétal. Byl jsem tak s klukama v Magnitogorsku jen jeden den, pak jsem si zabalil věci a odletěl," popsal Kovář. V Magnitogorsku ale zavládlo po zisku Gagarinova poháru velké nadšení.

"Vyhrálo se to tam poprvé (KHL), ale ten cíl byl od začátku sezony takový. Všichni byli rádi, že se to povedlo," dodal Kovář.

Lidé to brali, že jsem na špatné straně

Během finálové série proti Lvu Praha došlo na pár - občas i maličko drsnějších - soubojů s Jiřím Novotným. Oba se dobře znají a potkali se znovu při tréninku hráčů z finálové série, kteří se teprve připojí ke zbytku reprezentačního výběru, v Praze-Letňanech. Nijak podrobně ale prý průběh vypjatých bitev nerozebírali.

"Jen jsme si řekli, že to tak muselo být. Jirka byl jedním z jejich nejlepších útočníků, ne-li úplně nejlepší. Musel jsem na něj hrát tvrdě a to samé on na mě. Tady v Čechách to lidé nebrali tak, že hraje Praha proti Magnitogorsku, ale spíš jako souboj Česka s Ruskem, v němž já jsem byl na té špatné straně. Bylo to vyhrocené, ale jinak to nešlo," řekl Kovář.

Pochvaloval si, že měl zase po pár dnech možnost vyjet na led. "Je to dobře. Naposled jsme byli ve středu, tak alespoň, že jsme se takhle 'sklouzli' a ten led nám nebude tak chybět. Po těch pár dnech bez ledu jsme dostali alespoň zase chuť a těšíme se," uzavřel Kovář.