Deset tisíc diváků na hokejisty Kladna už roky nepřišlo, naposledy při výuce v NHL před sedmi lety. Mnozí hráči Kladna před takovou návštěvou hráli poprvé, ale zrovna ti zápas svými góly rozhodli – Linus Anders Svedlund, Štěpán Bláha a Jakub Hajný.

„Pro mě jako pro majitele klubu nemůže být lepší zpráva,“ usmíval se nad úspěchem mladíků Jaromír Jágr.

Dlouho ale zápas v pardubickém hokejovém chrámu probíhal v rytmu lepších domácích. Ti svou pohodu z pěti barážových výher brzy přetavili v gól veterána Sýkory (4.) a i poté byli nebezpečnější. Kladno zahrozilo jen kličkovanou Vampoly a ke konci třetiny Zikmundem, na druhé straně naštěstí přeskočil Ihnačákovi puk hokejku, proti výbornému Cikánkovi neuspěli ani Schauss a Mikuš. Stejně dopadlo sólo Mandáta v poslední minutě, ale Kladno si mělo v kabině co říci.

Rozhodla druhá třetina, která herně patřila jasně domácím, ale bušili na Cikánkovu bránu jako hluší do vrat a sami z rychlých protiakcí Rytířů třikrát inkasovali. Kacetlovu auru odčaroval Švéd Svedlund, který pláchl do sóla, byl zatažen Mikušem a z trestného střílení přesnou ranou k tyči vyrovnal.

Pardubice rázem opustila pohodička, srandičky na střídačce zmizely. Dostaly hosty pod velký tlak, ale čtvrtá formace soupeře je zmrazila a hned dvakrát. Nejdřív Š. Bláha tečoval přesně nahození Lakose a pak jeho souhru s Kautem dokončil dorážkou bijec Hajný – 1:3!

Radost mohla být ještě výživnější, protože Kladno dostalo na přelomu třetin výhodu dlouhé výhody pět na tři, tu však nevyužilo, když v tutovce Jágrovi puk přeskočil hokejku. Jinak ale Rytíři až nečekaně třetinu kontrolovali a aktivní obranou pustili soupeře jen k minimu šancí.

Tu největší měl po zbytečné hrubce Machala, jenže Cikánek je hrází, která by zastavila snad i rozbouřené Orinoko. I díky jeho zásluhou je Kladno svému cíli zase o kousíček blíž, navíc Plekanec v závěru jistil výhru střelou do prázdné pardubické brány.

Teď jeho tým čeká důležitý zápas v Chomutově.

„Výsledkově je to zatím skvělé, i když jsme měli trochu štěstí, ale to potřebuješ. Málem jsme ztratili vedení 4:0 v Budějovicích, pak jsme to doma otočili s Chomutovem z 0:3. A teď nám zabrali kluci ze třetí a čtvrté lajny. Ale je to náročná soutěž a proto nás je tolik , abychom to zvládli, jde přece o živobytí,“ dodal spokojený Jaromír Jágr.

Asistent trenéra Pardubic Richard Král mínil, že se chleba lámal v půlce zápasu při domácí přesilovce. "Místo prázdné branky jsme trefili tyčku (Hovorka), mohlo to být 2:1. Hned nato jsme dostali gól na 1:2," litoval a přiznal, že ve třetí třetině jeho tým tahal za kratší konec a nedokázal se dostat do šancí. "Chyběl nám pohyb, přímočarost a důraz do branky, tedy aspekty, které nás doposud zdobily. Je potřeba, abychom se k tomu zase vrátili a znovu se nastartovali," dodal Král.

Kladenský David Čermák se během utkání několikrát zlobil, ale nakonec vypadal spokojeně. "Na začátku jsme udělali chybu při střídání a Pardubice toho využily. Myslím, že poté se začala hra vyrovnávat, a srovnali jsme také stav na 1:1. Domácí nedali gól do prázdné brány, takže jsme šli do vedení my, navíc jsme přidali třetí gól. Třetí třetinu jsme si velmi dobře pohlídali dozadu a zaslouženě zvítězili," shrnul Čermák.

Dynamo Pardubice – Rytíři Kladno 1:4 (1:0, 0:3, 0:1)

Branky a nahrávky: 4. P. Sýkora (M. Kratochvil) – 27. Svedlund, 34. Š. Bláha (Lakos, T. Kaut), 37. Hajný (Š. Bláha), 60. Plekanec (Lakos). Rozhodčí: Pavlovič, Šír – Gebauer, Špringl. Vyloučení: 5:7, bez využití. Střely na branku: 27:25. Diváci: 10194 (vyprodáno).

Pardubice: Kacetl – Holland, Eklund, Schaus, Mikuš, Porseland, Zdráhal, Nedbal – Sýkora, Ihnačák, Kratochvíl – Hovorka, Mandát, Rolinek – Horký, Poulíček, Machala – Perret, Marosz, Kloz.

Kladno: Cikánek – Říha, Kehar, Nash, Zajíc, Lakos, Hořava – Jágr, Plekanec, Zikmund – Redlich, Vampola, Strnad – Melka, Machač, Svedlund – Hajný, Kaut, Š. Bláha.

Tabulka baráže

1. Dynamo Pardubice 6 5 0 0 1 26:9 15

2. Rytíři Kladno 6 4 0 0 2 14:14 12

3. Piráti Chomutov 6 2 0 1 3 11:21 7

4. Motor Č. Budějovice 6 0 1 0 5 12:19 2