"Za nuly je samozřejmě člověk rád, ale je to zásluha týmu. Nehrajeme jako jednotlivci. Před zápasy jsem na to ale nemyslel, ani po těch třech nulách. To nepřipadalo v úvahu. Člověk musí myslet hlavně na to, abychom vyhráli a pomohl jsem týmu," řekl Stezka, za jehož zády skončila až 88. střela v sezoně a jeho neprůstřelnost se tak zastavila na čase 205:50 minuty.

Delší sérií se mohou pochlubit jen tři brankáři v historii americké juniorské ligy. "Něco podobného jsem zažil snad naposledy v páté třídě. Člověku se to podaří jednou za čas, není to jen o mně, ale o týmu a my hrajeme fakt výborně. Máme z devíti zápasů devět výher a dozadu hrajeme prakticky bezchybně," poukázal devatenáctiletý gólman na výsledky mužstva, které suverénně kraluje Východní konferenci USHL.

Po zranění přišly další dobré výkony

Stezka působí v zámoří druhým rokem, oproti předchozí sezoně se cítí mnohem lépe. "Jsme jedna parta a i trenéři a vedení to berou úplně jinak než v minulé sezoně. Seriózněji. Jsou na zimáku prakticky od rána do večera, což v Sioux Falls nebylo. Máme schůzky mimo led, chodíme společně na snídaně i s trenéry. Každý hráč cítí lepší pohodu a důvěru od trenérů, i proto se nám dobře hraje," popsal.

Liberecký odchovanec se vyrovnal i se zraněním, které si přivodil hned v úvodu sezony. Po návratu na led navázal na předešlé výkony a byl už dvakrát vyhlášen nejlepším brankářem týdne v soutěži.

"Když vás vyhlásí jednou, jste šťastný, protože se to nepoštěstí každému. V lize je 17 týmů, 34 gólmanů a když vyberou vás, potěší to. Podařilo se mi to dvakrát, za což jsem rád, ale pořád to beru jako ocenění týmu," řekl Stezka.

Aleš Stezka v brance reprezentace do 18 let.Zdroj: ČTK/Géla František

Na reprezentaci nemyslí

Brankář, jehož loni draftovala Minnesota, už má na kontě jeden start na juniorském MS. A rád by se představil na turnaji, který se na přelomu roku bude konat v Montrealu a Torontu.

"Je teprve říjen, takže se na to, jestli mě trenéři nominují, nebo ne, snažím nemyslet. Uvidíme. Kdybych jel, byl bych šťastný, že můžu reprezentovat. Bylo by to moje poslední mistrovství dvacítek. Teď se ale soustředím na výkony v klubu," uvedl Stezka.

Cítí odpovědnost

Na závěr roku se těší hlavně z jiného důvodu. Přibližně za měsíc se stane otcem, s přítelkyní čekají syna. "Pomáhá mi to. Člověka to i motivuje, protože se musí snažit, aby do budoucna zajistil rodinu. Cítím odpovědnost jako otec. Těším se i na tuto roli a myslím, že jsem připravený," řekl Stezka, jehož přítelkyně je momentálně v Česku.

U porodu by rád byl osobně, což se zástupci klubu řeší. I v souvislosti s juniorským MS a přípravou reprezentace, která v ČR začne zhruba v polovině prosince. "Kdybych jel na přípravu, tak by mě možná pustili dříve. Není to na pořadu dne, ale mluvili jsme o tom," řekl. "Narození prvního dítěte bych popravdě řečeno zmeškat nechtěl, hlavně kvůli přítelkyni. Chtěl bych ji podpořit, porod není nejlehčí věc," dodal Stezka.