Francie naopak ztratila šanci na postup do play off. Jeden ze soupeřů tím ubyl Slovensku, jemuž tak ke čtvrtfinálové místence stačí v úterý porazit v základní hrací době USA.

O čtvrtfinále usilující Francouzi začali proti obrovskému favoritovi velmi dobře a mohli jít do vedení, když osamocený Fleury uháněl v šesté minutě na Pickarda, strážce kanadské branky ale jeho dobře mířenou střelu vytěsnil na tyč. Jenže nedlouho poté se Francouzi provinili proti pravidlům a Kanaďané udeřili: Stone si najel z druhé vlny na přihrávku po kombinaci tří spoluhráčů a zblízka nezaváhal.

Ve druhé třetině se scénář opakoval, jen s tím rozdílem, že Bertrand v polovině 22. minuty jel na Pickarda s vědomím, že ho při trestném střílení nebude nikdo nahánět a má tak klid na zakončení. K tomu se však nakonec ani nedostal, neboť kanadský gólman jeho úmysl dobře přečetl. Ve 36. minutě naopak přesně s vypršením Janilova trestu zvýšil zblízka dorážející Duchene na 2:0.

Pickard měl jen třináct zákroků

Během třetí části Kanaďané soupeře přestříleli vysoko 20:5 v počtu ran mezi tyče a dvě další také skončily za zády gólmana Quemenera. Nejprve navýšil náskok Scheifele, další šance nedali Duchene a McDavid, ale v 55. minutě potěšili srdce hokejových labužníků O'Reilly s Perrym. Kanadský kapitán Perry po nádherné kombinaci uzavřel výsledek. Brankáři Pickardovi stačilo na čisté konto jen 13 zásahů.

Perry svým povedeným představením, během něhož ke gólu přidal i asistenci, stylově oslavil dnešní jednatřicetiny. "Corey dal parádní gól a to je patrně ten nejlepší dárek, který mohl dostat," uvedl kouč Kanaďanů Bill Peters na adresu jediného hráče letošního šampionátu, který může v případě zisku titulu vkročit do prestižního Triple Gold Clubu.

V úterý budou Kanaďané usilovat o první místo ve skupině v přímém souboji s Finskem a je jasné, že po tomto duelu zůstane na turnaji už jen jediný neporažený tým. "Hrajeme podobným stylem jako Finové a hodně jejich kluků také hraje v NHL. Bude to dobrý zápas. Mají tu opravdu dobré hráče a k jejich týmu máme respekt," řekl kanadský útočník Derrick Brassard.

Francouzi byli zklamaní, že prohráli tak výrazným rozdílem. "Těch 0:4 není podle mě skutečným vyjádřením toho, jak zápas vypadal. Myslím, že náš výkon byl lepší, než napovídá výsledek. Kanaďané hráli rychle a skórovali na konci přesilovek, kdy už jsme byli unavení. Ale z těchto věcí se musíme poučit do budoucna," prohlásil útočník poražených Pierre-Édouard Bellemare, který už dvě sezony obléká v NHL dres Philadelphie.

Skupina B - Petrohrad:

Kanada - Francie 4:0 (1:0, 1:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 9. Stone (Hall, McDavid), 36. Duchene (Perry, Ellis), 44. Scheifele (Stone, Marchand), 55. Perry (O'Reilly, Gallagher). Rozhodčí: Jeřábek (ČR), Öhlund (Švéd.) - Kilian (Nor.), Suominen (Fin.). Vyloučení: 2:4. Využití: 1:0. Diváci: 5219.

Kanada: Pickard - Tanev, Rielly, Ellis, Murray, Ceci, Dumba, Matheson - Stone, Scheifele, Marchand - Perry, Brassard, Hall - Duchene, McDavid, Domi - Gallagher, O'Reilly, Jenner - od 41. navíc Reinhart. Trenér: Bill Peters.
Francie: Quemener - Auvitu, Moisand, Beron, Dieude-Fauvel, Janil, Raux - Fleury, Bellemare, S. Treille - Perret, Lamperier, Bertrand - Claireaux, Ritz, Desrosiers - Berthon, T. Da Costa, Bozon. Trenér: Dave Henderson.

1. Kanada 6 6 0 0 0 34:4 18
2. Finsko 6 6 0 0 0 25:6 18
3. Německo 6 3 0 1 2 18:18 10
4. USA 6 3 0 0 3 20:15 9
5. Slovensko 6 2 0 0 4 12:21 6
6. Francie 6 1 1 0 4 11:20 5
7. Maďarsko 6 1 0 0 5 10:27 3
8. Bělorusko 6 1 0 0 5 13:32 3