Utkání dvou týmů, které byly před jeho začátkem usazeny na konci tabulky skupiny A, ale vedle udržení bojovaly i o teoretickou šanci na postup do čtvrtfinále, rozhodl gól Marise Bičevskise v 55. minutě. Kazachstán tak počtvrté za sebou po postupu mezi elitu hned sestupuje.

"Pro nás to byl klíčový zápas a my jsme neměli žádný prostor pro chybu. Dřeli jsme tvrdě, ale soupeř odvedl dobrou práci a využil naše chyby v obraně," uvedl obránce Kazachů Maxim Semjonov.

Výrazně aktivnější byli od začátku Lotyši, skóre však otevřel soupeř. V 5. minutě překonal gólmana Merzlikinse Ivanov, který se dostal do dobré pozice a v koncovce nezaváhal.

Kolesnik v kazašské brance si v první třetině připsal 12 zákroků, neinkasoval však ani při dvou početních výhodách soupeře. Ve slibné příležitosti na něj nevyzrál ani zlínský útočník Bukarts.

Krátce před polovinou zápasu si premiérovou početní výhodu zahrál i Kazachstán a druhý gól měl na hokejce Dawes, Merzlikins však předvedl skvělý zákrok. V 36. minutě Lotyšsko vyrovnalo a pomohla mu k tomu Savčenkova chyba v rozehrávce.

Lotyšsko zůstalo ve hře o play off

Třetí třetina byla z pohledů šancí i počtu střel obou celků nejvyrovnanější, lehce navrch však měli Lotyši a v 55. minutě se dočkali i druhého gólu, když zpoza branky vyjel Bičevskis a přiblížil Kazachy sestupu z elitní skupiny.

"Ani dokážu popsat, jak šťastný jsem. Velkou práci odvedl před brankou Miks (Indrašis). Viděl jsem tam prostor, do kterého bych se mohl dostat, a tak jsem to prostě zkusil," řekl Bičevskis.

Tým kouče Nazarova nedokázal prohru odvrátit ani v závěrečné power play a tak se i v ruské metropoli, kde Kazachy podporuje početná skupina fanoušků, zopakuje scénář z předešlých let - tým po postupu okamžitě sestoupí.

Naopak Lotyšsko po prvním tříbodovém zisku na turnaji postoupilo na páté místo o bod za čtvrté Švýcarsko a udrželo se tak ve hře o čtvrtfinále. Švýcaři však mají zápas k dobru.

"Je to pro nás velká zkušenost. Museli jsme bez ohledu na cokoliv vyhrát a dokázali jsme to. Jdeme ale dál. Poprvé na turnaji jsme vyhráli a doufám, že ještě zabojujeme o postup do play off," dodal Bičevskis.

Skupina A (Moskva):

Kazachstán - Lotyšsko 1:2 (1:0, 0:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 5. Ivanov - 36. Daugavinš, 55. Bičevskis (Indrašis, Cibulskis). Rozhodčí: Björk (Švéd.), Fraňo - Lederer (oba ČR), Chartrand-Piche (Kan.). Vyloučení: 5:2. Bez využití. Diváci: 7305.

Kazachstán: Kolesnik - Trjasunov, Semjonov, Savčenko, Lipin, Korabejnikov, Lakiza, Kairov - Dawes, Bochenski, Boyd - Starčenko, Rymarev, Ivanov - Solarjov, Puškarjov, Šin - Krasnoslobodcev, Grenc, Markelov. Trenér: Andrej Nazarov.
Lotyšsko: Merzlikins - Sotnieks, Galvinš, Cibulskis, Jerofejevs, M. Širokovs, Freibergs, Siksna - Keninš, Girgensons, A. Širokovs - Daugavinš, Džerinš, Bukarts - Abols, Indrašis, Meija - Pavlovs, Bičevskis, Skvorcovs. Trenér: Leonids Beresnevs.

Tabulka:
1. ČR 5 4 1 0 0 21:6 14
2. Rusko 5 4 0 0 1 25:9 12
3. Švédsko 5 3 1 0 1 19:12 11
4. Švýcarsko 5 1 1 2 1 14:18 7
5. Lotyšsko 6 1 0 3 2 12:19 6
6. Dánsko 5 1 1 1 2 11:20 6
7. Norsko 5 1 1 0 3 10:18 5
8. Kazachstán 6 0 1 0 5 14:24 2