Na startu hned zakopla, což je pro ni netypické. V české nejvyšší soutěži načala po svém návratu již jedenáctý ročník a teprve potřetí v prvním kole prohrála. Navíc ji Litvínov vítězstvím 2:1 přeťal sérii osmi výherních vstupů v řadě.

Utkání 1. kola hokejové extraligy: HC Verva Litvínov - HC Kometa Brno, 13. září 2019 v Litvínově. Zleva Jan Hruška z Brna a Viktor Hübl z Litvínova.
Start a hned náraz. Kometa nezvládla vstup do nové sezony. Padla v Litvínově

Ve druhém utkání Brňané složili reparát, když doma po nájezdech udolali Třinec 2:1. „Zlaté dva body,“ poznamenal Karel Vejmelka.

Gólman Komety, jenž dvaatřiceti zákroky utišil soupeřovy útočníky. „Bylo důležité odčinit porážku,“ přitakal Jakub Orsava, který bitvu rozsekl vítězným nájezdem.

Hokejisté Komety ve druhém kole extraligy 2019/2020 zdolali na domácím ledě Třinec 2:1 po nájezdech.
Mistra skolila Vejmelkova fazona a Orsavova improvizace. Kometa má první výhru

A co ukázaly první dvě kola v podání Komety?

1. Zeď jménem Vejmelka. V přípravě odehrála Kometa devět utkání, třiadvacetiletý gólman zasáhl do čtyř a pustil jen pět gólů. O jedničce do nové sezony nebylo pochyb. „Začal Karel a potvrdil formu, s jakou se setkal v přípravě. Vděčíme mu za první výhru v sezoně,“ řekl hlavní brněnský kouč Petr Fiala, který má v záloze luxus v podobě fantoma Marka Čiliaka.

„Ale nikde není napsané, že se situace neotočí,“ doplnil.

Brankář Karel Vejmelka.
Dokázal jsem si, že můžu být jednička, říká nedoceněný Vejmelka. V přípravě září

2. Vyztužená defenziva. Bilance sedmadvaceti obdržených gólů v předsezonním období budila trenéry ze spaní. Po dvou kolech se průměr ze tří branek na utkání smrskl na jednu a půl. „V souboji s Třincem jsme hráli daleko víc do obrany než v Litvínově, což je pochopitelné k nesporné útočné kvalitě Ocelářů. Hodně nás svírali a vytvářeli si velký tlak. Ale zvládali jsme ho relativně dobře,“ líčil Fiala.

Ilustrační foto.
Kdo brání, nevěří gólmanovi: Obrana? Náš největší problém, přiznává kouč Komety

3. Góly ubyly i vepředu. Zatímco snížený průměr obdržených branek Brňané kvitují, úbytek gólů na opačné straně kluziště ne. Přitom v přípravě sázeli jeden za druhým a zastavili se na třiceti. „Dáváme jich málo. Proti Litvínovu jsme měli dost šancí, ale zahazovali jsme je,“ řekl Fiala.

„V útočném pásmu je třeba hrát jednodušeji. Daleko víc střílet, chodit po odražených kotoučích,“ nabádal Orsava.

Brno 08.08.2019 - přípravné utkání mezi Kometou Brno (Petr Fiala) a Motorem České Budějovice
Ofenziva Komety nabobtnala o téměř sto bodů. Jedna lajna to neutáhne, ví Fiala

4. Váznoucí přesilovky. Situace, které rozhodují. Početní výhody už v názvu prozrazují, co je jejich gró. Jestliže jeden celek disponuje hokejistou na ledě navíc, zvyšuje se šance na dosažení gólu. „Jenže nám zatím nejdou. Ani v přípravě se nedařily. V téhle činnosti se musíme výrazně zlepšit,“ podotkl Fiala.

„Pracujeme na tom a věřím, že kvalita hráčů je velká a je jen otázka času, kdy se rozstřílí,“ měl jasno.

HC Kometa Brno.
Příprava Komety v číslech: 5 výher, 27 obdržených branek a Orsava s 8 body

5. Síla tkví v charakteru. Prohrát první kolo a následně čelit úřadujícímu mistrovi? Žádná legrace. Ale hráči Komety ukázali charakter. I když kabině již nešéfuje kapitán Leoš Čermák ale Martin Zaťovič, odolnost se nesnížila.

Hokejista Martin Zaťovič.
Z vtipálka kapitán. Respekt si nevykřičím, ale tišší nebudu, směje se Zaťovič

Do Brna dorazil silný Třinec, který sice prohrával, ale postupně ukazoval svoji sílu a Kometu přehrával, což dokazuje počet střel 33:20 v jeho prospěch. Ale svěřenci Fialy nepanikařili, ustáli tlak a počkali si. Sice až do nájezdů, ale výhru ukořistili.