Za nespravedlivou pokládá český trenér Miloš Říha porážku, kterou utrpěli jeho svěřenci z SKA Petrohrad na ledě Atlantu Mytišči. Jako hloupost však odmítl spekulace, že jasný favorit mohl dnes prohrát, aby konečné vítězství ve čtvrtfinále oslavil až v domácí hale.
   
"To je hloupost, volovina, nikdo nebude spekulovat a vymýšlet si. Hráli jsme na to, abychom vyhráli," řekl ČTK Říha po zápase, do kterého jeho tým nastupoval se skóre 11:1 ze dvou předchozích petrohradských duelů. "Před tím jsme hráli doma. Dneska jsme si respekt nesjednali, hráli jsme opatrněji," vysvětlil.
   
Atlant vyhrál 2:1 až v prodloužení gólem Janneho Niskaly z 66. minuty, proti kterému protestoval brankář Jakub Štěpánek tak vehementně, až dostal desetiminutový trest.
   
Říha měl pro strážce svatyně pochopení. "Byl na něj jasný faul v brankovišti, podražení, a dostali jsme gól, který rozhodl celý zápas. V takové situaci každý brankář automaticky vypění. Neznám člověka, který by nevypěnil," řekl.
   
Trenéra rozhořčilo i to, že předchozí gól Petrohradu v prodloužení sudí po konzultaci s videorozhodčím nakonec neuznali, zatímco sporná klíčová branka se takto vůbec neposuzovala. "Zdá se mi to přitažené za vlasy," poznamenal.
   
Říha během posledních dvou sezon vystřídal trenérské lavičky v moskevském Spartaku, Atlantu Mytišči a nyní bohatém Petrohradu. Má tedy co srovnávat. "Spartak byl malý klub, který si za dva a půl roku znovu vybudoval své jméno. Zase začali chodit diváci, zase to začal být Spartak, na který byli zvyklí," zavzpomínal.   

Nesmějí podlehnout panice

V Mytišči se mu zase povedl "husarský kousek" v podobě postupu z 19. příčky v soutěži až do finále ligy; samozřejmě i zásluhou celého klubu a týmu. "Byla to taková velká rodina, které fandilo celé Mytišči. To nadšení bylo vidět," dodal.
   
V Petrohradu se mu podařilo přebudovat mužstvo, půlka hráčů je nových, přesto tým zápolil o prvenství v základní části soutěže. "Důležité je play off. Začali jsme dobře, ale je důležité dál si věřit a nepodlehnout panice, že jsme jeden zápas prohráli," zdůraznil.
   
Znalost Atlantu mu samozřejmě pomáhá. "Spoustu hráčů znám, ale proti mně se vyhecují, hlavně tady v Mytišči. To bylo dnes naprosto jednoznačné. Ale kdybychom byli agresivnější a aktivnější, tak bychom zápas dotáhli do (vítězného) konce. Ty dvě sporné situace (s neuznaným a závěrečným gólem) mě mrzí," dodal. Žádné další cíle kromě postupu přes Atlant si teď však neklade, až pak se uvidí. Smlouvu s Petrohradem má sice i na příští rok, ale stoicky připouští, že "všechno může být jinak".
   
Ale petrohradské tribuny už přestaly na bývalého kouče úhlavního soupeře, Spartaku, pískat. "Pochopili, že jsem přišel dělat svou práci. Ani Spartak, ani Atlant mi neprodloužily smlouvu, ale kvůli tomu přeci neskončím s hokejem," konstatoval.