Pro úspěch ve sportu je třeba dělat stále víc. Týmy i jednotlivci jsou obklopeni psychology, fyzioterapeuty či výživovými poradci. Ve fotbale a hokeji se manažeři a trenéři čím dál častěji řídí čísly, spoustou čísel. Ty jim přinášejí analytici, kteří tak mohou ovlivnit výběr posil, taktiku či využití jednotlivých mužů v sestavě.

Boom rozšířených statistik už dorazil i do Česka. Sběrem dat a nabídkou vybraných rozšířených statistik na stránkách hokej.cz se nyní prezentují extraliga a WSM liga.

Petr Vrána.
Petr Vrána: Na sérii bez gólu myslím. Potřebuju, aby mě puk trefil

„Přímo v aréně je na každém utkání 8 sběračů, kteří do speciální aplikace na tabletech zadávají základní data o střelách, vhazováních, hitech a času na ledě. Den po utkání probíhá kontrola a případná oprava. Celkem se na celém procesu podílí tým přibližně 150 osob,“ přibližuje Petr Nitsche z agentury BPA.

Jak hokejová veřejnost novinku vnímá? „Čtenost článků o statistických analýzách patří k nadprůměrným. Bodují i na sociálních sítích, které jsou spíše doménou mladší generace, což nás příjemně překvapuje,“ říká Nitsche.

Za průkopníka v českém prostředí lze považovat Jana Morkese, který pracuje jako analytik u libereckého týmu. „Pokud jsem pomohl otevřít dalším lidem oči, jsem za to jen rád,“ tvrdí chlapík, známý jako „Hockey Ninja“.

Jaromír Jágr
Silnej ročník devadesát. Jen Jágr pořád hraje

Morkesovi se líbí snaha ligových soutěží o „propagaci“ rozšířených statistik. „Bude ale důležité pro další rozvoj, jak se s daty bude pracovat, jestli je budeme fanouškům vysvětlovat, jestli se dostanou do televize, do sportovních rubrik médií. Pak se teprve dá ukázat jejich plný potenciál, který bude přínosný pro každého,“ doufá.

Analytik Bílých Tygrů velmi nerad vidí, jaký důraz se dává na některé základní statistiky. „Některá čísla jsou výrazně ovlivněna náhodou a občas obskurními pravidly. Například plus mínus body se počítají i v situacích, kdy jeden tým riskuje a odvolává brankáře. Když jste v šes-ti na ledě a dostanete gól do prázdné, neznamená to přece, že neumíte bránit,“ vysvětluje Morkes, který nemá v lásce ani extraligový Radegast index.

Hokejová extraliga: Mountfield HK - HC Dynamo Pardubice.
Disciplinárka trestala vulgarity v extralize. Nejvíc v Plzni

„Chápu jeho marketingový účel, ale na jeho ideálu se dá vyrobit statistika, která ve skutečnosti opravdu měří a oceňuje hráče pro nevděčnou práci. Dá se přesvědčivě argumentovat, že nejvýhodnější pro zisky v Radegast indexu, je co nejdřív odevzdat puk soupeři. Protože pokud ho máte, nemůžete hitovat ani blo-kovat střely,“ nabízí pohled.

Rozšířené statistiky jsou oborem, který se již teď stal pro mnoho týmů velice důležitým. A věřte, že nadšení pro ně bude přibývat. V hromadě čísel lze totiž najít potenciální hvězdy a nové hrdiny.