Vůbec první derby se odehrálo v pátek 13. října 1995 ve Frýdku-Místku a lépe ho zvládli Oceláři po výhře 4:2. Do historie se tehdy zapsal vítkovický útočník Luděk Krayzel, který je autorem vůbec prvního gólu vzájemných zápasů v nejvyšší soutěži.

„Jak padl, to už si nevybavím. Je to už hodně dávno, kariéra byla dlouhá, každou sezonu jsem odehrál na padesát zápasů. Vím ale, že mi na něj nahrával Petr Fabián," zavzpomínal dnes jednačtyřicetiletý Krayzel.

V paměti zůstává i ošklivý faul

Ve všech dosavadních devětadevadesáti derby byla k vidění řada zajímavých momentů, najde se však jen pár, které si pamatují fanoušci i hráči dodnes. Rozhodně k nim patří druhý zápas semifinále play-off sezony 1997/1998 a hrozivě vypadající faul vítkovického Škuty na Kaděru, který zůstal po úderu holí do obličeje bezvládně ležet se zapadlým jazykem na ledě a celá hala ztichla.

„Tu vypjatou sérii a speciálně ten nešťastný moment si pamatuje snad každý," podotkl Krayzel.

Třinec tehdy postoupil po výhře 3:2 na zápasy do finále, v němž nestačil na suverénní Vsetín. Kaděra se ještě do boje o zlato vrátil, tvář mu ale od té doby zdobí velká jizva.

Pozor na Irgla!

Krayzel přiznává, že atmosféra derby měla vždy ty správné grády. „Je to hlavně tím, co ve vyprodané hale udělají diváci. Ti vždy neskutečně nastartují atmosféru, která vás pohltí. Po ledě lítáte, padáte do střel, jste nahecovaný. Vždycky to bylo speciální," prohlásil Krayzel.

Za své nejpovedenější derby považuje to ze sezony 2003/2004, kdy Vítkovice vyhrály v Třinci v rámci 39. kola 2:1. „Tehdy jsem se vracel po zranění, nehrál jsem asi měsíc a půl, no a asistoval jsem u obou našich branek," pokračoval Krayzel, který je stále do hokeje zapálený. Ve Vítkovicích trénuje mládež a hraje za starou gardu.

„Letos jsem se starou gardou začal a dá se říct, že v hokejovém důchodu se mi proti Třinci daří víc než během kariéry. Letos jsme vyhráli obě derby, jak doma, tak u nich," pousmál se Krayzel. „Strašně se mi to se všemi těmi pány líbí. Ale nějakou speciální ligu bych nehrál, tam jsou mladší a bylo by to o hubu. Takhle si jednou za čas zajet na turnaj je ideální."

A tip pro dnešní sté derby? „Nejnebezpečnější bude Zbyňa Irgl, který snad dal za Třinec v derby pokaždé gól. Vyhrajou ale Vítky, a to 4:2," uzavřel Krayzel.

TAKÉ ČTĚTE: Třinec a Vítkovice čeká 100. derby! Irgl a Výtisk se shodují: Bude to velké

NEJ… DERBYNejdelší 25. listopadu 2008 (26. kolo): Vítkovice doma vítězí 3:2 po nájezdech. Až v 11. sérii rozhodne Petrovický.
Nejnapínavější 9. dubna 2011 (4. finále): Vítkovice hrají bez brankáře a sledují jak třinecký Peterek míjí prázdnou branku, v čase 59:30 vyrovnává na 4:4 Klimek, a v nájezdech snižuje sérii na 1:3 Šedivý.
Nejjednoznačnější 10. března 2003 (4. čtvrtfinále): Vítkovice - Třinec 0:7, 13. listopadu 2015 (18. kolo): Vítkovice - Třinec 7:0.
Nejchudší 3. října 2004 (9. kolo): Třinec - Vítkovice 0:0 po prodloužení, nájezdy se tehdy ještě nejezdily.