Gudas, Ondřej Palát a Andrej Šustr neposílí národní tým s ohledem na zdravotní problémy v závěru sezony a v případě Paláta a Šustra i proto, že jim končí se zámořským klubem smlouvy.

"Radko se nezúčastní přípravy na mistrovství světa pouze z důvodu zranění kolene. Neprošel výstupní lékařskou kontrolou ve svém klubu, proto mu nebyla povolena účast na turnaji," uvedl Leo Gudas v oficiálním prohlášení. Poukázal i na fakt, že jeho syn poslední zápas v play off ze zdravotních důvodů neodehrál.

Kouč Růžička v pátek v Basileji, kde se reprezentace připravovala na utkání se Švýcarskem, uvedl, že jej omluvenky hráčů Tampy trochu překvapily. Všichni tři totiž dříve předběžně potvrdili zájem startovat na MS. Zároveň se mu nelíbilo, že jako jeden z důvodů uvádějí, že nemají podepsané nové smlouvy, což ale není Gudasův případ.

"Výroky, které se objevily v médiích ohledně nechuti či odmítnutí reprezentovat, se nezakládají na pravdě. Tyto nepravdivé informace Radka velmi zasáhly," zdůraznil Leo Gudas.

Jeho syn se podle původní dohody s vedením Tampy měl léčit v zámoří, v sobotu ale neplánovaně přiletěl do Prahy, neboť mu zemřela babička. "Kluk by určitě reprezentoval, kdyby mohl. Vychoval jsem ho tak," řekl bývalý vynikající obránce.