A dlužno dodat, že hokejisté Lva si za prodloužením finálové série šli s odhodláním, které se dočkalo sladké odměny.

"Byl to skvělý zápas pro všechny. Pro nás navíc poslední doma. Co může být lepšího, než hrát ve finále sedmé utkání?" prohlásil finský trenér lví družiny Kari Jalonen. Podobně mluvili i hráči.

"Jsem neuvěřitelně šťastný," hlesl kanadský tvrďák Nathan Oystrick, autor vítězného gólu v prodloužení.

Domácí hráči do utkání vlétli přesně tak, jak měli – po ledě doslova létali, soupeři nedali vydechnout, jedna nadějná střelecká šance střídala druhou.

Jako by mužné kníry, které včera zdobily tváře většiny hokejistů Lva, dodávaly Pražanům nadlidské síly.

Jenže první se z gólu paradoxně radovali hosté. Když hokejisté Lva zahodili několik velkých příležitostí, udeřilo z ničeho nic na druhé straně. Do brejku se vydal kdo jiný než Sergej Mozjakin, obránce Mikko Mäenpää se s ním poněkud neohrabaně vracel, ruský geroj ho hravě přebruslil a otevřel skóre.

Jenže pražský tým ještě v první třetině skóre otočil díky dvěma využitým přesilovkám. V té první se prosadil kanadský snajpr Justin Azevedo (byl to jeho už sedmý gól ve finálové sérii), pak se trefil obránce Martin Ševc.

Tyto dva okamžiky rozlítily kouče hostů Mika Keenana. "Gratuluji soupeři, ale ta dvě vyloučení v první třetině byla hodně zvláštní. Myslím si, že takovéhle zápasy by měli rozhodovat hráči, a ne rozhodčí," nespokojeně se mračil známý kanadský stratég.

Magnitogorsk byl kousek od trofeje

Ve druhé třetině se ovšem Lev z těsného vedení dlouho neradoval. Nejprve po několika hrubkách domácích v obranném pásmu vyrovnal Michail Juňkov, a za necelé dvě minuty zarmoutil plnou arénu Chris Lee - při jeho střele si slabší chvilku vybral gólman Vehanen, kterému se puk odrazil od lapačky za brankovou čáru.

Až pak se Lev vrátil k důraznému napadání z první části a výsledkem bylo vyrovnání na 3:3 z hokejky obránce Ryana O'Byrna. Jenže nepolapitelný Mozjakin předvedl další nádhernou akci a po jeho přihrávce měl před odkrytou brankou snadnou úlohu Francis Paré.

Ve třetí třetině se na gól čekalo dlouho. Metallurg bránil hubený náskok a každou sekundou byl blíže lesklému pokladu jménem Gagarinův pohár, Lev se snažil triumf hostů alespoň oddálit. Podařilo se to až v 58. minutě, kdy se prosadil finský zadák Mäenpää.

A šlo se do prodloužení. To k nadšení pražských fanoušků skončilo po necelých pěti minutách. S notnou dávkou štěstí se stal hrdinou dne obránce Oystrick. O držiteli poháru se tak rozhodne až ve středu v Magnitogorsku.

Budou mít hokejisté Lva ještě síly na poslední zteč? "To je srandovní otázka," umíval se bojovně naladěný Ševc. "Je to sedmé finále, vrchol sezony. Škoda jen, že nebudeme hrát doma, ale je to sen, za kterým si jdeme od začátku sezony," dodal důrazný bek.

Poputuje Gagarinův pohár do Prahy?

Finále play-off Kontinentální hokejové ligy - 6. zápas:

Lev Praha - Metallurg Magnitogorsk 5:4 v prodl. (2:1, 1:3, 1:0 - 1:0)
Branky a nahrávky: 14. Azevedo (Ševc, Němec), 20. Ševc (Němec, Azevedo), 28. O'Byrne (Birner, Řepík), 58. Mäenpää, 64. Oystrick (Zackrisson) - 10. Mozjakin (Zaripov, Jan Kovář), 23. Juňkov (Osala, Těreščenko), 25. Lee (Brent, Timkin), 39. Paré (Mozjakin, Juňkov). Rozhodčí: Bulanov, Rönn - Birin, Dědulja. Vyloučení: 2:2. Využití: 1:0. Diváci: 16 894. Stav série: 3:3.
Lev: Vehanen - Mäenpää, Ševc, Němec, Oystrick, O'Byrne, Gragnani, Jaakola, Nakládal - Azevedo, Novotný, Zackrisson - Thörnberg, Vrána, Sekáč - Řepík, Kapanen, Birner - Matai, Cingel, Ridderwall. Trenér: Kari Jalonen.
Magnitogorsk: Košečkin - Antipin, Birjukov, Těreščenko, Chabarov, Lee, Ibragimov - Zaripov, Jan Kovář, Mozjakin - Kosov, Kazionov, Potěchin - Paré, Juňkov, Osala - Timkin, Brent, Platonov - Malinovskij. Trenér: Mike Keenan.