Liga zažívá velké překvapení. I když se vědělo, že Lev má kvalitní tým, kterému ještě dodal na síle příchod finského kouče Kariho Jalonena, nepatřil jediný český zástupce v soutěži mezi favority. V Západní konferenci byla hlavní síla upřena na Dynamo Moskva a Petrohrad. Oba ale odklidila z cesty Jaroslavl, kterou však posléze zneškodnil český "predátor".

Kapitán Jiří Novotný proto považuje postup svého týmu do závěrečné bitvy o Gagarinův pohár za zasloužený.

"Asi v KHL nejsou rádi, že český tým bude hrát o Gagarinův pohár, ale my jsme si za tím šli. A ty výsledky, které jsme měli už v základní části, jsme si přenesli do play off. Myslím, že ve finále jsme zaslouženě," řekl Novotný s novinářům.

"Jsme šťastní, podařilo se nám postoupit do finále KHL, což asi na začátku sezony nikdo nepředpokládal," připustil.

Jaroslavl neměla moc zkušeností

O tom, jak těžký bude závěrečný krok k vysněnému prvenství a zda vyjde útok na Gagarinův pohár, nechtěl spekulovat. Podle vývoje finále Východní konference mezi Magnitogorskem a Ufou mají zatím výrazně blíže k postupu hráči Metallurgu, druhého nejúspěšnějšího celku základní části po Dynamu Moskva. Magnitogorsk vede v sérii 3:1 na zápasy.

"Nemůžeme si vybírat. My jsme šťastní, že jsme se tam dostali a teď budeme čekat, kdo to bude a zda budeme sérii začínat doma, nebo venku," uvedl Novotný. Pokud by Magnitogorsk dovršil postup, začne doma, v případě obratu Ufy by úvodní finálové duely hostil Lev.

Přestože Lokomotiv vypadl vcelku jasným poměrem 1:4 na zápasy, pro Lva nešlo o nijak jednoduchou záležitost.

"Vycházeli z obrany stejně jako my, výborně jim chytal gólman. Je to určitě nepříjemný tým. Mladý, ne zase tolik zkušený, ale jsou to obrovský bojovníci a potvrdili to v každém zápase," uvedl mistr světa z roku 2010.

Diváci si našli cestu do O2 areny

Nejlepším hráčem Lva byl podle něj gólman Petri Vehanen. "Další klíče k úspěchu? Dobrá obrana, nedostávali jsme moc gólů, a když jsme sami dali dva, tři góly, tak jsme ty zápasy vyhráli. To nás asi zdobilo," ohlédl se za poslední sérií Novotný.

Celý tým si užíval výbornou atmosféru v O2 areně, která byla pro Pražany až do letošního play off zakletá. Po pěti předchozích porážkách v libeňské hale Lev nad Jaroslavlí třikrát vyhrál a chystá se v ní odehrát i finále.

"Víme, jak je to v Praze těžké. Nejsme tu jen my, jsou tu i další týmy, nejen hokej a fotbal, ale i další sporty. Jsme rádi za to, že si sem lidé našli cestu. Měli jsme v play off jejich velkou podporu," ocenil Novotný.