Lotyši se po úvodním těžkém trojboji proti Kanadě, českým hokejistům a Švédsku toužili vrátit do hry o čtvrtfinále. Podobné úvahy se mohly brzy začít rozplývat, ale přestupek Džerinše ustáli bez úhony, když se proti Fialovi se Surim vyznamenal gólman Masalskis. Darzinš na druhé straně prověřil Berru, ale jinak se moc šancí na úvodní gól neurodilo.

Ve 25. minutě se Lotyšsko dostalo do přečíslení dvou na jednoho, na jehož konci vzal koncovku na sebe Džerinš a nad Berrovo rameno se parádně trefil pod horní tyčku. Jen chvilku poté mohl vyrovnat Fiala, jenže Masalskis byl proti. V krátkém sledu po sobě se pak proti pravidlům provinili Darzinš, Krisjanis Redlihs a Cibulskis, ale Lotyši nadále drželi těsné vedení. To se nejvíce zachvělo v základech po ráně aktivního Fialy, který nastřelil tyč.

Lotyši ve třetím dějství pečlivě hlídali vedení, ale Švýcaři se nehodlali s porážkou smířit a stupňovali tlak. V 56. minutě sice ještě Lotyšsko odolalo po závaru před Masalskisem, ale krátce poté si muselo vzít oddechový čas.

Ani to nepomohlo - se štěstím vyrovnal Bieber. "Musíme více střílet. Dáváme góly z předbrankového prostoru a musíme se o takovéhle ošklivé góly neustále snažit, což neděláme. Musíme to před brankářem zahustit a nahazovat tam puky, snažit se dostat k dorážkám… Přesně tak jsme dali dnes i ten jediný gól. Takové situace se ale musíme snažit vytvářet neustále," prohlásil švýcarský zadák Roman Josi.

Švýcaři se pak museli bránit v oslabení, ustáli i jeho zbytek v prodloužení, ale v čase 62:19 po skvělé přihrávce Darzinše rozhodl snadno do prázdné branky lotyšský kapitán Daugavinš.

"Chtěl jsem si najet na střed a vystřelit, ale pak jsem si všiml Darzinše za sebou. Oba obránci se nejprve věnovali především mě a on mi pak poslal neuvěřitelnou přihrávku. Měl už jsem pak před sebou jen prázdnou branku," popsal střelec vítězné trefy.

Druhým velkým hrdinou lotyšské sestavy byl zkušený gólman Edgars Masalskis, jenž si připsal 35 úspěšných zákroků. "Byl to od nás skvělý zápas. Ale my jsme se snažili dát do toho pokaždé to nejlepší, co v nás je. A vždy jsme byli až do poloviny druhé třetiny ve hře, tedy až na zápas s Kanadou. Dnes jsme odvedli skvělou práci, hráli obětavě a disciplinovaně a nedopustili se žádných hloupých faulů," pochválil svůj tým Masalskis.

Skupina A:

Švýcarsko - Lotyšsko 1:2 v prodl. (0:0, 0:1, 1:0 - 0:1)
Branky a nahrávky: 59. Bieber - 25. Džerinš (Darzinš, K. Redlihs), 63. Daugavinš (Darzinš). Rozhodčí: Sidorenko (Běl.), Šindler (ČR) - Lazarev (Rus.), Kilian (Nor.). Vyloučení: 3:5. Bez využití. Diváci: 10.856.

Švýcarsko: Berra - Geering, Streit, Blum, Josi, Helbling, Grossmann - Fiala, Almond, Suri - Bieber, Ambühl, Bodenmann - Hollenstein, Romy, Brunner - Wieser, Trachsler, Walker - Schäppi. Trenér: Glen Hanlon.
Lotyšsko: Masalskis - K. Redlihs, Jerofejevs, Galvinš, Sotnieks, Širokovs, Cibulskis - M. Redlihs, Sprukts, Indrašis - Daugavinš, Džerinš, Darzinš - Bukarts, Abols, Cipulis - Berzinš, Saulietis, Skvorcovs. Trenér: Aleksandrs Belavskis.