Bitva o peníze. Jak jinak nazvat výměnu názorů mezi hokejovým klubem HC Energie a karlovarským magistrátem?

Příčinou všech sporů, které vygradovaly téměř v ultimátum klubu HC Energie, je snížení dotace na provoz klubu od města. Klub má dostat nejen o 1,5 milionu méně, ale také má přijít o 3,2 milionu, které měl od bývalého vedení města ústně přislíbeny. A HC Energie protestuje. Hlasitě, důrazně a třeba i na západočeském derby, kdy klub rozhlasem vyhlásil, že pokud od města nedostane, pak končí. A stěhuje se jinam, třeba do Sokolova.
Tak se zrodila pře, která město rozdělila na dvě poloviny. HC Energie a její fanoušci trvají na svém, vedení magistrátu také.

„Vnímám to jako nekorektní a zbytečný nátlak. S představiteli klubu jsme jednali, přednesli jsme jim své argumenty a měl jsem dojem, že je respektují. Nyní však užívají nesmyslných čísel, která nemají oporu v žádném rozhodnutí města, aby vytvořili zdání, že město chce hokej zlikvidovat. Ve skutečnosti město nikdy nebylo hlavním ani zásadním sponzorem hokejového klubu, přispívalo a chce i nadále přispívat na sportovní činnost dětí a mládeže. Chápu, že snížení příspěvku města o 1,5 milionu korun, tedy asi o jednu osminu, je pro klub nepříjemné, ale nemohu souhlasit s tím, že by taková částka mohla zničit extraligový hokejový klub,“ uvedl primátor Petr Kulhánek (KOA).

Dodal, že podle běžně dostupných informací se rozpočty extraligových klubů pohybují někde okolo sta milionů korun a více.

Například ale hokejový klub PSG Zlín může počítat s 22 miliony korun od zlínské radnice. „Vyplývá to z rozpočtu města, který schválili zastupitelé. Šestnáct milionů korun je neinvestiční dotace pro klub, šest milionů náklady na mládež a energie,“ uvádí na svých internetových stránkách zlínská radnice.

HC Energie se odvolává na příslib města, že loňskou dotaci ve výši 12,8 milionu doplní koncem roku o dalších 3,2 milionu tak, aby klub obdržel dohromady 16 milionů. Kdo a jakým způsobem učinil tento příslib? Podle primátora Petra Kulhánka se nepodařilo takový příslib nikde dohledat. „Žádný orgán města nepřijal žádné takové usnesení. Nevím o žádném takovém příslibu,“ říká.

Stejně neústupný je ale i podnikatel Karel Holoubek, který je majitelem extraligové licence.

„Nejsme vyděrači. Když to čtu, tak mě to vždycky rozhodí a jdou na mě mrákoty. V KV Areně se nám zvedly náklady. Protože nám město snížilo rozpočet, obešel jsem všechny sponzory a žádal je o podporu, abychom neupadli do finančního průseru. Dělám všechno, co se dá. A nechci, aby karlovarský hokej skončil. Nechceme více než jiní. Magistrát musí peníze na dotace dávat rovným dílem. Na sport i na kulturu. My na hokejovou mládež dáváme desítky milionů, stejně tak platíme za pronájem ledové plochy. A komu to mám říct, když vedení města tohle slyšet nechce?“ rozčileně uvedl Karel Holoubek.

Podle generálního manažera HC Energie Miroslava Vaňka se náměstek primátora města Jiří Kotek nechal před časem slyšet, že by byl rád, kdyby se narovnaly křivdy z minulosti, a proto prosazoval navýšení rozpočtu KSO na 25 milionů, jako tomu bylo v roce 2009. „My bychom také chtěli, aby se narovnaly křivdy z minulosti. V roce 2009 jsme měli od města dotaci 18 milionů korun, a pokud se narovná rozpočet jedné straně, tak by se měl narovnat i druhé,“ říká Vaněk.