Byl to pro vás emotivní moment?
Nejsem zvyklý na nějaké oslavování, protože jsem z kategorie pracovitých hráčů, kteří nikdy nebyli nějak preferovaní. Působilo to na mě emotivně před tolika lidmi, ale jsem trochu tvrdší povahy, protože člověk v životě musel emoce schovávat a nedávat je najevo. Jsem však mile překvapený, že se nám starším věnuje pozornost.

Třetí utkání série, před nímž byl vyvěšen vás dres, vyhrála Kometa 4:0. Užil jste si zápas?
Určitě. Kometa musí být vděčná fanouškům za prostředí, v němž hraje. Jsou tady perfektní hráči, a když se jim trochu daří a podrží je gólman, mohou si dovolit některé věci navíc. Diváci hráče ženou dopředu a zkrátka je přinutí vydat ze sebe všechno.

Zdroj: Deník/Petr Musil

Dáte si na nějaké speciální místo památeční dres s číslem 85, který jste od Komety dostal po svých narozeninách?
Teď ho budu chvíli schovávat a pak ho třeba věnuji nějakému sběrateli. (úsměv)

Jak jste jubileum oslavil?
Jsem úplně v rozpacích a je mi z toho velice smutno, že jsem se dožil pětaosmdesáti let. Věk je možná obdivuhodný, vážím si ho, ale už to jde mimo mě. Je to takové zvláštní.

Strávil jste příjemně narozeninový den?
S oslavami jsem moc nepočítal. Pro mou psychiku a náturu, je to velice obtížné zvládnout. Mám ale štěstí a vážím si toho, že zatím chodím a jsem zdravý.

Na snímku Čiliak.
Vypjaté zápasy mu sedí. Čiliak ustál provokace a ve čtvrtfinále opět zazářil

Po minulém roce vám může další dárek nadělit Kometa. Jednoznačně vyřadila Vítkovice 4:0 na zápasy. Věříte jí s obhajobou?
Aspirace na titul tam je. Když se na tým dívám, cítím, že hraje s určitou jistotou. Mužstvo si věří, podrží ho i brankář Marek Čiliak. Na pohled jsou kluci suverénní.

Proti Kometě se Ostravané těžko v ofenzivě prosazovali. Jak vidíte obrannou hru?
Teď to jsou už moderní obránci. Za mé éry jsme tvrdě bránili, ale málokdo si z nás dovolil nějakou exhibici, nějaké riskantní uvolnění, protože by nás trenéři pěkně sprdli. Patřil jsem do kategorie pracujících. Věděli jsme, že když budeme dobře pracovat vzadu, vždy někdo z těch vynikajících borců nějaký gól dá. U hráčů jako Ondřej Němec nebo Jakub Krejčík vidím v uvozovkách drzost, protože to umí. Fantasticky se uvolní a vytvoří si prostor na nahrávku.

František Mašlaň
• Narodil se 19. února 1933 v Chornici nedaleko Svitav
• V kariéře odehrál třináct sezon za Rudou hvězdu Brno později ZKL Brno mezi lety 1954-1967.
• S Kometou získal všech jedenáct československých titulů.
• Zúčastnil se olympijských her v roce 1960 ve Squaw Valley, kde reprezentace skončila čtvrtá.