„Že tam budeme spolu, nám může jenom pomoct,“ myslí si nadějní zadáci, kteří za sebou mají týdenní kemp v Přerově pod vedením nového reprezentačního kouče Miloše Říhy.

Na přelomu června a července jste v Montrealu absolvovali rozvojový kemp. Jaký dojem na vás klub udělal?

Michal Moravčík: Šlo o velké překvapení. Je to úplně jiný svět. Zázemí, lidi okolo, všechno bylo super. Byla to pěkná zkušenost a už se těším.
David Sklenička: Jen můžu souhlasit s Michalem. Myslím, že se naše odpovědi budou podobat.

Libor Kašík
Kašík jako Hašek, píšou v Rusku. Příjemné, přiznává gólman ze Zlína

Dýchlo na vás kouzlo Montrealu, kde je hokej náboženství?

D.S.: Určitě. Jakmile jsme vystoupili z letadla a řekli, že patříme k organizaci Canadiens, rázem k nám přistupovali jinak než k normálním lidem. Asi tam tím žijí všichni, co tam bydlí nebo se o hokej alespoň trochu zajímají.

Hráli jste spolu v Plzni, na mistrovství světa v Dánsku, teď společná štace v Montrea-lu. Na kolik vám pomůže vzájemná přítomnost?

M.M.: Bude to dobré v tom, že tam nebudeme sami. Navíc tam bude Tomáš Plekanec, který nám taky může pomoct, což je super. Když má člověk vedle sebe známou tvář, necítí se být v úplně cizím prostředí, nedolehne na něj tolik ta změna. V tom rozhodně vidím jednu z výhod.

Už jste se s Tomášem Plekancem bavili?

D.S.: Potkali jsme se na mistrovství, kde se snažil pomáhat obecně všem mladým. Když se pak po šampio-nátu dozvěděl, že jsme podepsali Montrealu, hned nám psal, že cokoliv budeme potřebovat, můžeme se na něj obrátit.

Jaké šance na místo v prvním týmu si dáváte?

M.M.: To se teprve uvidí, nechtěl bych takhle dopředu něco říkat. Jedeme do Montrealu odvést maximum práce a doufáme, že nám to vyjde.

Petr Mrázek
Peníze nehrály roli. Nabídka Caroliny se Mrázkovi líbila

Nepůjdete si vzájemně po krku?

M.M.: Myslím, že ne. Už před podpisem jsme se bavili třeba s Jardou Špačkem, že je úplně jedno, jestli jsme v týmu dva Češi, nebo ne. Čeká nás boj, ať už tam bude kdokoliv.

Co máte v plánu, když se neprosadíte do prvního týmu?

D.S.: My se první sezonu ani do Evropy vrátit nemůžeme. Já bych to ale ani tak nechtěl vzdát hned po chvilce. Kdyby mě poslali na farmu a já bych to hned zabalil a vrátil se do Plzně, jestli nemají místo? To ne. Sezonu v zámoří určitě vydržím. Ještě se uvidí, kde přesně to bude.

Motivují vás cesty jiných českých hráčů z poslední doby Jakuba Jeřábka, Michala Kempného či Jana Rutty?

M.M.: Konkrétně s Kubou Jeřábkem jsme byli na večeři, abychom zjistili, jak to v Montrealu okolo klubu chodí, jak zařídit bydlení a tak dále. Taky nám poradil, ať se obrátíme na Tomáše Plekance, že nám určitě taky pomůže, jak bude moct. Říkal nám rovněž, že to může být jako den a noc, jednou takhle, podruhé zase takhle. Že nikdo kromě těch největších hvězd tam nemá nic jistého.

Martin Nečas na tréninku české reprezentace v Přerově
Hokejový útočník Martin Nečas: Doufám, že v Carolině dostanu šanci