Z postu hlavního trenéra byl odvolán třiapadesátiletý Milan Razým, který Škodovku dirigoval přes dva roky a vloni na jaře ji dotáhl k zisku premiérového titulu.

Ve středu už bude plzeňské hokejisty prohánět nově Ladislav Čihák s podporou generálního manažera Martina Straky. „Sešlo se to tak, že zbývající členové realizačního týmu jsou mimo Plzeň. Michal (Straka) má studijní povinnosti a Jarda Špaček je s reprezentací. Takže chci Láďovi při nástupu k týmu pomoci," vysvětloval Straka.

K odvolání trenéra jste sáhl přesto, že tým naposledy v Mladé Boleslavi vyhrál. Co vás k tomu vedlo?
Nešlo o reakci jen na jediný zápas. Sice ani náš nedělní výkon v Mladé Boleslavi nebyl bůhvíjaký a nebýt Machyho (gólmana Machovského), tak jsme nejspíš znovu prohráli, ale to rozhodnutí ve mně zrálo nějaký čas. Špatné výkony převažovaly a náznaky zlepšení trvaly vždy jen chvíli. Může přijít zápas blbec, ale jen občas, a ne v pěti případech z osmnácti. A s tím se muselo něco dělat.

Kdy jste si řekl, že je nutný radikální řez?
Já se nerozhodoval ze dne na den. Hodně mě rozzlobila porážka ve Varech po laxním výkonu, přitom předtím jsme zahráli skvěle v Litvínově. A také doma proti Slavii to byla hrůza. Vůbec proti soupeřům, které bychom měli porážet, jsme nefungovali. Což bylo varující. Tabulka je sice od šestého místa našlapaná po pár bodech, ale nesmíte si to nechat utéct.

Byl na vině jen kouč?
To rozhodně ne. Také jsem Milanovi za jeho práci v těch sedmi letech, co jsme v Plzni spolupracovali, poděkoval. Na vině jsou hlavně hráči a za ně to odnesl trenér. Ale zdůrazňuji, že jeho odvoláním změny v mužstvu nekončí. Teď jsou na řadě hráči. Musí zabrat nebo také skončí.

Co chystáte? Hráčské výměny, nákup posil?
Se všemi hráči budeme mluvit a je jen na nich, jak zareagují. Nikdo nemá místo v sestavě jisté, ale nechci dělat změnu jen pro změnu. Měla by mít smysl a týmu pomoci. Navíc se nejprve musí dát dohromady nový realizační tým. Rozdělit si kompetence, poskládat mužstvo podle svých představ. Takže nějaký čas hráči dostanou, ale ne na dlouho.

Nic konkrétnějšího neprozradíte?
Snad jen, že po měsíci skončilo hostování Tomáši Divíškovi a útočník se vrací do prvoligového Mostu.

To, že byste se znovu oblékl do výstroje vy sám, vylučujete?
Jednoznačně.

Proč jste si vybral právě Ladislava Čiháka?
Je to mladý trenér s odvážným srdcem, pozitivně naladěný a vyznávající moderní styl hokeje. Agresivní, celoplošný, a to se mi líbí. S mládeží byl úspěšný a vůbec má blízko k mladým hráčům, kteří v áčku nyní převažují.

Přijal vaši nabídku hned?
Dlouho se nerozmýšlel a rozhodně se té nabídky nepolekal, což mě potěšilo.

Šlo o jasnou volbu, nebo byli ve hře ještě jiní trenéři?
Variant bylo víc. Volný byl třeba Říha nebo Pavel Hynek, který v Plzni už působil. Nakonec jsme sáhli do vlastních zdrojů a i doma se nabízelo víc možností. Třeba David Bruk, ale ten je úspěšný s juniory, takže jsme ho nechtěli tahat od rozdělané práce.

Co si od střídání trenérů ještě slibujete?
Jde hlavně o motivační impuls. Nový trenér nezatížený tím, co bylo, vnese do kabiny čerstvý vzduch. Kluci by se měli uklidnit a shodit ze sebe psychickou deku, která na nich po těch těsných porážkách leží. Začít si zase víc věřit, chtít hrát a ne od sebe puky jen odhazovat.

Plzeň srážely chyby i nízká produktivita. Dát gól byl problém. Je v silách mužstva tohle změnit?
Věřím, že jo. Tvrdím, že v týmu je větší síla, než zatím ukazoval. Jen ji uvolnit.

Kde byste chtěl, aby se Škodovka v tabulce pohybovala?
Do osmého místa, a pokud tým zabere, tak je reálné pomýšlet i výš. Ale já nekoukám jen na umístění v tabulce. Pro mě je důležitý herní projev, nasazení, chuť ze sebe vydat maximum. Jít na doraz. To od všech očekávám.