Dny nečinnosti skončily, kolem startu NHL začalo být zase pěkně živo.

Prvotní nadšení z nového návrhu ligy ale vystřídalo spíš povytažené obočí. Stovky stránek dokumentu teď probírají právníci hráčské asociace. V noci na dnešek byla naplánována schůzka vedení ligy a NHLPA. „Je dobře, že se něco stalo. Uvidíme, kam se to teď celé pohne," říká útočník Pardubic David Krejčí.

Východočeši si jeho kousky budou vychutnávat dál. Šikovný centr na doporučení ze zámoří, aby hráči z Evropy pověsili zápasové brusle na hřebík, kašle. Dokud zuří výluka, bude hrát dál.

Šéf NHLPA Donald Fehr návrh docela strhal. Neubralo vám to na optimismu?

Jsou tam ještě nějaké věci, které se nám nelíbí. Od NHL je to ale dobrý krok. Myslím, že teď už to půjde jenom dopředu.

Kde je podle vás v tuto chvíli největší bod sváru? V omezené délce kontraktu, který by se nově mohl podepisovat nejvýše na pět let?

Tady určitě problém je. Podle mě jsou hráči jako Malkin, Crosby nebo Ovečkin tvářemi celé NHL. Hvězdy, jakými jsou oni, si zaslouží trochu delší smlouvu. Teď je pár dní, během kterých se mohou obě strany ještě nějak domluvit, případně změnit nějaké body smlouvy.

Ze zámoří mělo dorazit doporučení, aby hráči z NHL do 23. října nehráli žádný zápas. Budete se tím řídit?

Žádným doporučením se řídit nebudu. V pátek jedeme normálně do Zlína. Dokud někdo neřekne, že stávka skončila, tak tady budeme hrát.

Je reálné, aby se zámořská soutěž rozběhla 2. listopadu?

Nevím, tahle podmínka, že začneme o měsíc později a stihneme všech 82 zápasů, je trochu na hlavu. Ale musíme počkat, co se stane během následujících pár dní. Nemá cenu nic předjímat.

Podle návrhu NHL by se Stanley Cup předával až na konci června. To je docela šílená představa…

Sezona je i tak docela dlouhá a tímhle by se ještě protáhla. Občas si připadám, že jsme pro majitele jako nějaká zvířata v kleci. Chtějí nám strhnout plat, udělají stávku a pak to chtějí dohnat tak, že se nahustí program v NHL. Je jim úplně jedno, jak na tom budeme fyzicky.

Z Evropy se vrátíte rozehranější. Pokud NHL začne, budete mít start soutěže snazší?

Neřekl bych. Jakmile se vrátíme zpátky do Ameriky, čeká nás úplně odlišný styl hokeje. Mají rádi, když se nahodí puk a pak se to řeže po rozích. My sice budeme mít za sebou nějaké zápasy, ale kluci, co zatím stojí, jsou natěšení. Na hřišti budou létat jako blázni. Nebude moc znát, že už máme něco odehráno.